Lezen op maat

Lezen kan altijd. Als het lezen op de gewone manier niet meer gaat, heeft de bibliotheek een passende oplossing voor je. Misschien ben je geholpen met boeken in een grote letter of zijn luisterboeken geschikt voor jou.

 

Wil je graag meer informatie over onderstaande materialen? Mail naar bibliotheek@vilvoorde.be of kom langs in de bib.

Boeken in grote letter

Voor wie moeite heeft met kleine(re) lettertypen hebben we een zeer ruime collectie “Groot letterboeken” waarbij de tekst gedrukt is in een groot lettertype.

Lettertype dyslexie

Het lettertype Dyslexie is een makkelijk leesbaar lettertype (zonder krullen en franjes). Zo zijn de letters en woorden beter te onderscheiden. Dit brengt meer rust in het lezen, waardoor lezen leuker wordt.

Luisterboeken

Geen zin om een boek te lezen? Je kan ook een luisterboek lenen. Ze zijn handig in gebruik omdat je tijdens het luisteren wat anders kan doen. Naast romans hebben we ook luisterboeken met voordrachten en colleges over de meest uiteenlopende onderwerpen.

Makkelijk lezen

Als je weinig leeservaring hebt of als het Nederlands niet je moedertaal is, kan je gebruik maken van de makkelijk lezen boeken. Makkelijk lezen boeken zijn er zowel voor volwassenen (in Taalpunt) als voor jongeren (jongerenafdeling). 

Daisy-boeken

Heb je dyslexie? Ben je slechtziend of blind? Heb je een spierziekte of een andere beperking waardoor een boek vasthouden moeilijk is?

De bib beschikt over een collectie daisy-boeken en een aantal daisyspelers die je kan uitlenen. Er zijn daisy-boeken voor kinderen, jongeren en volwassenen.

Een daisy-boek wordt in een studio voorgelezen en op cd-rom gezet. De voorlezers zijn vrijwilligers met een aangename stem, maar ook auteurs lezen geregeld hun eigen boeken in.

Het grote voordeel is dat je zo'n boek kan hanteren als een gewoon boek.  Wanneer je het beluistert met een daisy-speler of op je computer, kan je het in één ruk door lezen, maar je kan ook door het boek bladeren. Je kan stukken opnieuw beluisteren, stiekem vooruit lezen, een bladwijzer plaatsen, …

Een daisy-boek beluister je met een daisy-speler, op je pc of op je mp3-speler. De bibliotheek heeft enkele daisy-spelers en een collectie daisy-boeken die je gratis kan uitproberen. Voor je pc of mp-3 speler kan je aangepaste software downloaden via www.luisterpuntbibliotheek.be

Leeshulp

Heb je nood aan ondersteunend materiaal bij het lezen of schrijven? De bib heeft een aantal vergrotende leeslinialen en vergrotende leesvensters in bezit die je kan lenen. Vraag ernaar aan de infobalie.

Digitaal lezen

E-boeken

e-boek

 

E-boeken lezen op een e-reader van de bib. Je kan gratis 10 e-boeken lenen voor 4 weken.

Enkel voor jongeren vanaf 15 jaar en volwassenen.

Fundels

Fundels

 

Fundels zijn digitale, interactieve kinderboeken. Voor peuters (van 3 tot 5 jaar) bestaat er een aanbod Fundels prentenboeken. Voor beginnende lezertjes (6 tot 10 jaar) zijn er AVI- en andere leesboekjes, om te oefenen op algemene leesvaardigheden, technisch lezen en begrijpend lezen.