Leerkracht

Ben jij leerkracht (in Vilvoorde)? Bekijk op deze pagina wat de bib allemaal te bieden heeft!

Klaspakket aanvragen

Op 2 oktober 2020 besliste de Vilvoordse crisiscel om extra-murosactiviteiten voor lagere scholen op te schorten. Hieronder vallen ook klasbezoeken aan de bib. Leerkrachten kunnen daarom tijdelijk boekenpakketten aanvragen voor de klas, en dit zolang klasbezoeken niet toegelaten zijn.

Vraag je pakket aan

Klaskaart aanvragen

Op 2 oktober 2020 besliste de Vilvoordse crisiscel om extra-murosactiviteiten voor lagere scholen op te schorten. Hieronder vallen ook klasbezoeken aan de bib. Leerkrachten kunnen daarom tijdelijk een klaskaart aanvragen voor de klas, en dit zolang klasbezoeken niet toegelaten zijn.

Meer info

Nieuw in de bib! Bieblo

Bieblo.jpg

 

Bieblo is een spel dat kinderen van 6 tot 11 jaar helpt met het kiezen van boeken. 

Het spel legt de kinderen een aantal thema's voor. Zij kiezen de thema's die ze leuk vinden. Vervolgens verschijnt er een lijstje met boeken die in de bib aanwezig zijn én die helemaal bij de jonge lezer passen. Kinderen die gelijktijdig bezig zijn met Bieblo krijgen nooit dezelfde resultaten, om te vermijden dat twee kinderen op zoek gaan naar hetzelfde boek.

Op klasbezoek? Bereid je voor met Bieblo!

Je kan het spel ook thuis of in de klas spelen. Zo kunnen je leerlingen bij aankomst in de bib meteen op zoek naar het boek van jouw keuze! (Vergeet niet: boeken kunnen uitgeleend zijn tegen de tijd dat je in de bib bent. Het is dan ook niet onverstandig om meerdere boeken op je verlanglijstje te zetten). 

Speel het spel!

Themapagina: Nepnieuws

Vanaf 2016 dook de term ‘fake news’ steeds vaker op in het discours van Donald Trump. Toch is het concept en de verspreiding van nepnieuws niets nieuws. Sociale media zorgen er echter voor dat nepnieuws vandaag overal is. Iedereen komt er mee in contact, ook kinderen en jongeren.

Als leerkracht (en als bib) willen we onze jeugd opvoeden tot kritische burgers. Daarom maakten wij een handig overzicht van wat nepnieuws nu precies is en hoe we ons er tegen kunnen wapenen. Het overzicht bevat tips en tricks, maar ook leesttips rond het thema (websites, filmpjes, lespakketten).
Een goede basis voor een les(senreeks) rond fake news!

Nog niet overtuigd? Dit artikel in Klasse lijst op waarom nepnieuws een plaats verdient in de klas.

 

Klasbezoek

1. Geef je les in een Vilvoordse school? Dan kan je kiezen tussen 2 formules:

2. Geef je les in een school buiten Vilvoorde?

3. Een bibliotheekkaart voor persoonlijk gebruik:

Werk je in een Vilvoordse school en heb je een Klasse-lerarenkaart voor het lopende schooljaar? Dan word je 1 jaar gratis lid op vertoon van die Klasse-lerarenkaart (jaarlijks te verlengen). Verder geldt het gewone uitleenreglement.

 

Lerarenkaart

Vanaf januari 2021 kan je opnieuw je lerarenkaart afhalen in de bib.

Leerkrachten die in Vilvoorde wonen ontvangen een uitnodiging om de lerarenkaart in de bib op te halen. Denk eraan om je identiteitskaart of oude lerarenkaart mee te brengen.

Intussen maken we je wegwijs in ons aanbod: de onderwijsnieuwsbrief, activiteiten, educatieve spelen, themakoffers, onze materialen i.v.m. opvoeding en onderwijs, Taalpunt en de jeugdafdeling.

Je kan de lerarenkaart ophalen tijdens de openingsuren van de bib. De lerarenkaarten blijven in de bib tot eind juni en worden daarna terugbezorgd aan Klasse.

Op de site van Klasse kan je controleren waar je kaart voor je klaar ligt.

Feesttas

 

Voor wie?  De feesttas is bedoeld voor kleuters.

Wat?  De feesttas laat je kleuter kennismaken met een feestdag, zoals Kerst, Pasen, het Offerfeest, carnaval, moederdag ... Elke tas bevat acht materialen zoals prentenboeken, zoekboeken, cd's, vertelplaten .... In de catalogus vind je een handig overzicht van de verschillende feesttassen. 

Taal?  Nederlands

Waar?  Vraag naar de trolleys aan de balie.

Hoe uitlenen? 2 weken – gratis – kan niet verlengd worden – 1 koffer per kaart (3 met klaskaart)

Programmeren

Bee-Bot Club

 

Voor wie? Deze koffers zijn bedoeld voor lagere school leerlingen vanaf 5 jaar. 

Wat?  Deze STEM-pakketten laten de leerlingen kennismaken met programmeren.

Taal? Nederlands

Waar?  Reserveer je STEM-pakket online.

Hoe uitlenen?  4 weken – gratis – kan verlengd worden – 1 koffer per klaskaart

Thematrolley 'Klein in de Groote Oorlog'

 

Voor wie?  Deze trolleys zijn bedoeld voor leerlingen van het 4e, 5e en 6e leerjaar. De trolleys kunnen uitgeleend worden door leerkrachten.

Wat?  De trolley bevat boeken en films over Wereldoorlog I. 

Waar?  Vraag naar de trolleys aan de balie. 

Taal? Nederlands

Hoe uitlenen? 4 weken – gratis – kan verlengd worden – 1 trolley per klaskaart

KJV leeskoffer middelbare school

kjvkoffer

 

Voor wie? Deze koffers zijn bedoeld voor leerlingen van de eerste graad van de middelbare school. De koffers kunnen enkel ontleend worden door leerkrachten. 

Wat?  Deze koffers bevatten leesboeken die de voorbije jaren geselecteerd waren voor KJV. De koffer bevat ook een documentatiemap met werkmodellen en achtergrondinformatie die je kunnen inspireren in de klas. 

Taal? Nederlands

Waar?  Vraag naar de KJV koffers aan de balie. 

Hoe uitlenen?  4 weken – gratis – kan verlengd worden – 1 koffer per klaskaart

Ik beslis!

Zitten je leerlingen met vragen rond privacy, of wil je hen waarschuwen voor de gevaren van social media? Op de website ikbeslis.be vind je antwoorden op vragen rond privacy in de klas, sharenting en sexting.  

Meer informatie

Ga ook eens kijken naar de blauwe banner onderaan de pagina bij "scholen". Daar vind je heel wat extra informatie.

 Abonneer je op onze nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte van het aanbod voor scholen/leerkrachten/leerlingen? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief