Wat vind je in de bib?

We bieden je een uitgebreid en actueel aanbod aan. De laatste roman van Aspe, de nieuwste cd's of een actuele graphic novel, die televisieserie of speelfilm die je graag wou zien. Je vindt het allemaal onder één dak in de bib.

Romans, informatieve boeken, e-boeken en strips

Prentenboeken voor peuters en kleuters staan in handige bakken bijeen. Daarna volgen de leesboeken het ritme van het kind: van aangepaste leesboekjes met AVI-aanduiding tot spannende griezel- of liefdesverhalen. Nieuwsgierige aagjes kunnen dagen vullen met het neuzen in weetjesboeken. Droom je liever weg, dan zijn de sprookjes- en gedichtenboeken iets voor je. Jeugdige stripliefhebbers hebben keuze uit meer dan 200 reeksen. Voor anderstalige kinderen vind je heel wat boeken, koffers en andere materialen in de Taaltuin.

Voor jongeren hebben we een uitgekiende selectie romans opgesteld. Ook hier vind je romans terug in het Frans en Engels.

In de romanafdeling staan bijna 20.000 titels klaar om gelezen te worden. We hebben titels in het Nederlands, maar ook in het Frans, Engels, Duits, Spaans en Italiaans.

Grote letter boeken, boeken met speciale lettertypes en luisterboeken zijn bedoeld voor wie gewoon lezen niet zo evident is. 

Makkelijk lezen boeken in het Frans, Engels, Duits, Spaans en Italiaans vind je terug in de jongerenafdeling en de romanafdeling en zijn uitermate geschikt voor mensen die een nieuwe taal aanleren. Voor makkelijk lezen boeken in het Nederlands kan je in het Taalpunt terecht.

Achteraan in de jongerenruimte staan de klassieke stripreeksen, graphic novels, manga en comics opgesteld.

Meer dan 25.000 informatieve boeken zijn ondergebracht op 3 verdiepingen. Ze behandelen de meest uiteenlopende onderwerpen. Over hobby’s zoals sporten, koken, reizen, tuinieren. Maar ook over kunst, psychologie, sociologie, politiek, informatica en geschiedenis.
Is een bepaald boek niet aanwezig? Vraag ernaar aan de balie. Eventueel kunnen we het voor je in een andere bibliotheek lenen.

E-boeken kunnen uitgeleend worden vanaf 15 jaar.

Muziek, film en games

Van Mozart tot Vampire Weekend. Onze ruim 10.000 cd’s bieden je een scala aan genres, artiesten en landen. De nieuwste popsongs zijn aanwezig, maar ook dat liedje van vroeger waar u altijd al naar op zoek was. Er is een bijzonder uitgebreide collectie klassieke muziek en jazz aanwezig.

Filmpje zien? Die fantastische televisieserie nog eens bekijken? Het kan allemaal met onze uitgebreide dvd collectie. Ons aanbod in speelfilms en reeksen is zeer gevarieerd. De bib biedt ook dvd’s met concerten, videoclips, opera’s en musicals aan.
Registraties van cabaret- en andere theatervoorstellingen zijn bij ons ook op dvd verkrijgbaar en hebben een eigen plaats. Documentaires krijgen een plaats bij het onderwerp waarover ze gaan.
Ga je met vakantie? Kijk dan eens in onze collectie reisdvd’s. Ideaal om vooraf je reisdoel te verkennen of om alvast in vakantiestemming te komen.

Games voor kinderen en volwassenen vind je terug in de afdeling Film en Muziek. De kleine collectie bevat games voor PC, Wii en Wii U. De specifieke systeemvereisten en benodigdheden voor elke game staan telkens duidelijk op de hoes vermeld.

Educatieve spellen

Ook voor gezelschapsspellen kan je in de bib terecht! Onze omvangrijke collectie bestaat uit spellen voor alle leeftijden, opgedeeld in verschillende categorieën. Je kan de collectie online doorzoeken of komen snuisteren in onze spellenkast. 

Luisterboeken en Daisy-boeken

Geen zin om een boek te lezen? Je kan ook een luisterboek of Daisy-boek lenen. Ze zijn handig in gebruik omdat je tijdens het luisteren wat anders kan doen. Naast romans op cd hebben we ook luisterboeken met voordrachten en colleges over de meest uiteenlopende onderwerpen.

Daisy staat voor Digital Accessible Information System. Dit is de wereldwijde standaard voor luisterboeken voor personen met een leesbeperking. Het grote voordeel daarvan is dat je zo'n 'boek' kan gebruiken als een gewoon boek. Je kan in één ruk uitlezen, maar je kan ook door het boek bladeren, van zin naar zin, bladzijde naar bladzijde en van hoofdstuk naar hoofdstuk. Je kan stukken opnieuw beluisteren, stiekem vooruit lezen, een bladwijzer plaatsen enz.

Een Daisy-boek beluister je met een heel gemakkelijk toestel, de Daisy-speler. Hiermee heb je alle voordelen van de Daisy-structuur en bovendien onthoudt het toestel van verschillende boeken door elkaar waar je het laatst gebleven bent. Je kan Daisy-boeken ook afspelen op je computer met aangepaste software (gratis te downloaden - Engelstalige website) en op een  MP3-speler (maar dan zonder de extra navigatiemogelijkheden van een Daisy speler).

Wil je een Daisy-speler lenen of meer informatie? Je kan hiervoor terecht bij de infobalie.

Tijdschriften en kranten

De bib is geabonneerd op 7 kranten: De Morgen, Het Laatste Nieuws, De Tijd, De Gazet van Antwerpen, Het Belang van Limburg, Het Nieuwsblad en De Standaard. Is de krant niet beschikbaar bij je bezoek aan de bib? Je kan de krant online lezen via Gopress Kiosk op alle computers in de bib of thuis met het Gopress krantenarchief.

De tijdschriften met een specifiek onderwerp vind je bij de informatieve boeken met hetzelfde onderwerp. Algemene tijdschriften vind je terug in de leeshoek op de eerste verdieping.