Livre
Néerlandais

Een heel kleine geschiedenis van bijna alles

Bill Bryson (auteur), Ronald Vlek (traducteur), Yuliya Somina (dessinateur)

Een heel kleine geschiedenis van bijna alles

Bill Bryson (auteur), Ronald Vlek (traducteur), Yuliya Somina (dessinateur)
Public cible:
12-14 ans et plus
Bijna alles wat we weten over de hemel, aarde, ziekte, klimaat en genen komt aan bod. Met informatie over uitvinders en wetenschappers als Einstein en Darwin. Voorzien van veel kleurenillustraties. Vanaf ca. 12 jaar.
Titre
Een heel kleine geschiedenis van bijna alles
Auteur
Bill Bryson
Traducteur
Ronald Vlek
Dessinateur
Yuliya Somina
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
A really short history of nearly everything
Éditeur
Amsterdam: Atlas Contact, 2020 | Autres éditions
168 p. : ill.
Date de sortie
17-11-2020
ISBN
9789045043029 (paperback)

Commentaires

Een heel kleine geschiedenis van bijna alles verscheen oorspronkelijk als een lijvige klepper van meer dan 400 blz. voor volwassenen. Bill Bryson probeert er op een begrijpbare manier inzicht te geven in het ontstaan van het heelal, de ontwikkeling van ons zonnestelsel en onze planeet, de komst van de mens en de (mogelijke) gevolgen van onze drang tot experimenteren voor de aarde. Met deze geïllustreerde jeugdeditie kan ook de jonge, nieuwsgierige lezer kennis maken met deze uitermate boeiende materie. Bryson, volgens zijn cartoon met warrige baard en grote bril het prototype van een professor, wekt al in het voorwoord de nieuwsgierigheid op: "Heb je je wel eens met je ogen dicht proberen voor te stellen hoe groot de oneindigheid is?" De toon is gezet. Dit boek lijkt antwoorden te geven op vragen die iedereen zichzelf wel eens stelt. Bryson slaagt er bovendien in om deze aartsmoeilijke onderwerpen helder en vlot uit te leggen, en ze af en toe te doorspekken met luchtige opmerki…Lire la suite
De bestseller voor volwassenen 'Een kleine geschiedenis van bijna alles'* uit 2004 heeft de auteur nu bewerkt voor de jeugd. Op een prettige en goed leesbare manier worden verklaringen gegeven voor ogenschijnlijk lastige wetenschappelijke onderwerpen zoals 'waar komt de wereld vandaan', 'hoe groot is het heelal' en 'wat gebeurt er boven en onder de aardkorst'. Ook wordt ingegaan op de rol van bekende (bv. Einstein), maar ook minder bekende wetenschappers en/of uitvinders voor zaken die we nu als heel gewoon ervaren (bv. meten van de omvang van de aarde). De auteur kruipt in de huid van zijn doelgroep en spreekt hen ook steeds aan, waardoor de soms lastige onderwerpen dichtbij komen. Bij ieder onderwerp staan leuke weetjes, foto's, cartoonachtige tekeningen als aanvulling op de toegankelijke teksten. Deze inspirerende uitgave voor nieuwsgierige kinderen kan op basisscholen ook prima gebruikt worden als verrijkingsstof voor beter begaafde leerlingen. Met uitgebreide inhoudsopgave en reg…Lire la suite

À propos de Bill Bryson

William « Bill » McGuire Bryson, né le 8 décembre 1951, est un auteur ayant la double nationalité américaine et britannique qui a écrit des récits de voyages humoristiques, ainsi que des livres traitant de la langue anglaise et de sujets scientifiques. Il a vécu la majorité de sa vie d'adulte au Royaume-Uni.

Biographie

Né dans la capitale de l'Iowa, Des Moines, Bill Bryson fait ses études à l'université Drake mais les interrompt en 1972, après avoir décidé de partir à l'aventure en Europe pour quatre mois. Il y revient l'année suivante avec un ami de lycée, Stephen Katz. Ce premier voyage européen sera relaté par épisodes dans Neither Here Nor There: Travels in Europe (non traduit en français), récit d'un autre tour de l'Europe une vingtaine d'années plus tard.

Au milieu des années 1970, Bryson commence à travailler dans un hô…En lire plus sur Wikipedia