Boek Nederlands

De onvoltooide : roman

Yasmine Allas (auteur)

De onvoltooide : roman

Yasmine Allas (auteur)
Genre:
Victor vertelt in één nacht het verhaal van zijn relatie met Hanna, die na zes jaar tot een einde is gekomen. Zij ligt zwijgend op het bed waarin zij die nacht nog de liefde hebben bedreven.
Titel
De onvoltooide : roman
Auteur
Yasmine Allas
Taal
Nederlands
Editie
2
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2013
223 p.
ISBN
9789023477365 (paperback)

Beschikbaarheid en plaats in de bib

Besprekingen

Yasmine Allas (1967) verwierf literaire faam met romans als Idil, een meisje (1998) en De generaal met de zes vingers (2000). Ook is zij een veelgevraagd columniste en actrice, onder andere bij De Trust en Nieuw Amsterdam. Haar werk is gekleurd door Somalische afkomst en haar vlucht op jonge leeftijd uit het door oorlog verscheurde land. Ook in De onvoltooide blijft het verschil in culturele achtergrond tussen Victor (Nederlander) en Hanna (hij noemt haar ‘Bloesemtak’, ze is afkomstig uit een niet nader genoemd Afrikaans land) in de manier waarop ze hun net beëindigde relatie beleefden.
Plaats van handeling is het bed, tijd het begin van de ochtend. Victor vertelt over eerdere relaties, hun ontmoeting en zijn bestaan als tandarts, maar probeert vooral de oorzaak te vinden van het falen van hun relatie.
Het overgaan van de ene spreker — ook Hanna komt immers aan het woord — naar de andere gaat vaak haast ongemerkt, de stemmen vloeien in elkaar over. Meer …Lees verder
Victor is wakker en onrustig, Hanna ligt stil op bed. Victor blikt in deze ene nacht terug op de zes grillige jaren van hun relatie. Hij overdenkt zijn eigen rottige jeugd en de sprookjesachtige verhalen uit Hanna’s familieverleden. Haar Afrikaanse mystiek tegenover zijn westerse gemodder. Euforie en verliefdheid worden afgewisseld met wanhoop, onbegrip en frustratie. Tijdens de nacht is er een aantal alarmerende incidenten. Gelukkig beschrijft Allas de uiteindelijke escalatie niet; dat het goed mis is, is al vanaf de eerste pagina’s duidelijk. De Afrikaanse verhalen zijn hoogtepunten in een troosteloos geheel. Dat de relatie tussen Victor en Hanna gemankeerd is, blijkt uit verschillende afstotelijke en plastisch beschreven passages. Het taalgebruik is plechtstatig, wat in de beschrijvingen soms wel werkt, maar in de dialogen gekunsteld aandoet. Yasmine Allas debuteerde in 1998 met ‘Idil, een meisje’ en publiceerde sindsdien meer romans. Daarnaast schrijft ze opiniestukken over de mul…Lees verder