Boek
Nederlands

Zo snel als een... : Ferry is zo snel als een Ferrari, want hij heeft ADHD!

Tirtsa Ehrlich (auteur), Jacqueline Hilbers (auteur), Arnoud Wierstra (illustrator)

Zo snel als een... : Ferry is zo snel als een Ferrari, want hij heeft ADHD!

Tirtsa Ehrlich (auteur), Jacqueline Hilbers (auteur), Arnoud Wierstra (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Ferry (10) is zo vliegensvlug en druk dat zijn moeder er soms gek van wordt. Als blijkt dat hij ADHD heeft, ontdekt hij dat het nadelen maar ook voordelen heeft. Met grappige kleurenillustraties. Met hulp vanaf ca. 8 t/m 10 jaar.
Onderwerp
ADHD
Titel
Zo snel als een... : Ferry is zo snel als een Ferrari, want hij heeft ADHD!
Auteur
Tirtsa Ehrlich Jacqueline Hilbers
Illustrator
Arnoud Wierstra
Taal
Nederlands
Editie
Derde herziene druk
Uitgever
Amsterdam: Niño, 2018 | Andere uitgaves
56 p. : ill.
ISBN
9789085600633 (hardback)

Besprekingen

Zo snel als een… is een boek voor kinderen met ADHD en hun omgeving. Het leert je wat ADHD is, wat de sterke kanten en beperkingen ervan zijn, en wat eraan kan worden gedaan.
Het boek beschrijft het verhaal van Ferry door zijn ogen. De jongen is tien jaar en moet van zijn ouders naar de 'praatdokter', want hij is druk, kan niet goed opletten in de klas, stoort… Ferry moet heel wat vragen beantwoorden bij de dokter. Zijn ouders vullen vragenlijsten in en ook de juf wordt geinterviewd. Dan krijgt Ferry te horen dat hij ADHD heeft. Hij vertelt de lezer dat hij nu pilletjes moet nemen, wat hem helpt om zijn energie kwijt te raken. Ook geeft hij suggesties over hoe anderen iemand met ADHD kunnen helpen.
Dit boek verschaft op het niveau van een jonge lezer degelijke en correcte uitleg over ADHD. Er worden heel wat beelden gebruikt om de materie toegankelijk te maken. Zo wordt Ferry als een Ferrari voorgesteld: zijn remmen werken niet goed, hij ziet de stoplichten niet… Woor…Lees verder
Mensen met ADHD zijn net Ferrari’s: supersnel, maar soms iets te snel waardoor je de rode stoplichten niet op tijd ziet. ADHD heeft voordelen en nadelen. Met een goede ‘TomTom’ met tips kun je er beter mee omgaan. Dat is de kern van dit voorlichtingsboek voor kinderen. Leesbegeleiding door een volwassene (ouder, leerkracht) wordt door de auteurs aangeraden. Rode lijn is het verhaal van de 10-jarige Ferry die naar de praatdokter gaat. Die legt uit wat ADHD is en leert Ferry wat hij er zelf aan kan doen. Het verhaal is soms te veel vanuit het perspectief van de volwassene geschreven (‘Ferry heeft veel aansporing nodig’). De indirecte vertelstijl (‘Moeder vertelt dat …’) maakt het verhaal wat afstandelijk. Praktisch zijn de lijstjes met voor- en nadelen, de tips en de ontspanningsoefening. De humoristische stripachtige kleurenillustraties waar de drukte vanaf spat, voegen een extra dimensie toe en bieden net als de tekst aanknopingspunten voor een gesprek over ADHD. Achter in het boek st…Lees verder