Boek
Nederlands

Arthur, de koning van eens en ooit

Terence H. White (auteur), Jolande Van der Klis (vertaler)
Persoonlijke en poe͏̈tische herschrijving van de Arthurlegende.
Titel
Arthur, de koning van eens en ooit / T.H. White ; vertaald en ingeleid door Jolande van der Klis
Ook verschenen als
Arthur, koning voor eens en altijd
Auteur
Terence H. White
Vertaler
Jolande Van der Klis
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The once and future king
Uitgever
Amsterdam: Athenaeum-Polak en Van Gennep, 2021 | Andere uitgaves
855 p.
ISBN
9789025313128 (paperback)

Besprekingen

The Once and Future King is gebaseerd op het 15de eeuwse Morte d'Arthur, waarin Malory de middeleeuwse, vnl. Franse, Arthur-romances heeft verzameld en in Engels proza vertaald. White's hervertelling maakt het verhaal rondom koning Arthur - het ontstaan en uiteenvallen van de ronde tafel, de speurtocht naar de graal, de verboden liefde van Lancelot en Guinevere, de dood van Arthur en de ridders en de ondergang van het koninkrijk t.g.v. verraad en trouweloosheid - zeer goed leesbaar voor de moderne lezer. Het is algemeen geroemd als een meesterwerk. Paperback, normale druk.

Over Terence H. White

CC BY 2.0 - Foto van/door Burns Library, Boston College.

Terence Hanbury (Tim) White (29 mei 1906 – 17 januari 1964) was een Brits auteur, afkomstig uit Indië.

Biografie

White studeerde in Cheltenham en Cambridge. Hij is vooral bekend door zijn verhalenepos rond koning Arthur, The Once and Future King, waarvan het laatste deel in 1958 verscheen en dat gebaseerd is op het 15e-eeuwse werk Le Morte d'Arthur van Thomas Malory. Het is in het Nederlands vertaald door Max Schuchart onder de titel Arthur, Koning voor eens en altijd.

Een ander boek van White is The Goshawk (1951), een roman over het temmen en africhten van een havik voor de jacht in samenwerking met een Ierse setter, gebaseerd op echte gebeurtenissen. Volgens de Britse auteur Gilbert Leighton-Boyce (Irish Setters, Londen, 1973) wilde White de setter trainen "zoals mijn voorouders dat deden" uit ergernis over veranderingen van dit jachthondenras als gevolg van schoonheidswedstrijden.

Lees verder op Wikipedia