Boek
Nederlands

De kleuren van Anna

Sander Kollaard (auteur)

De kleuren van Anna

Genre:
Een naamloze schrijver bezingt zijn muze, Anna, die hij leert kennen in het Zweedse dorp waar hij woont. Na haar plotselinge dood gaat hij op zoek naar de kleuren die hij dankzij haar heeft leren zien. Het resultaat is een verhaal dat alle kanten op waaiert – van Jakobs gevecht met de engel naar onze moderne woede, van de schilder Willem de Kooning naar de Zweedse bosbouw, van Joe Biden naar Alex
Onderwerp
Verbeelding, Kleuren
Titel
De kleuren van Anna
Auteur
Sander Kollaard 1961-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Van Oorschot, 2021
178 p.
ISBN
9789028213074 (hardback)

Besprekingen

De liefde voor kleur

Als het stormt, moeten we ons bezinnen over wat ons menselijk maakt, stelt Sander Kollaard. Zijn nieuwste boek is een pleidooi voor empathie en verbeeldingskracht.

Goed kijken, zodat het leven je niet tussen de vingers glipt, om een doodgewoon maar bijzonder leven te leiden, tussen memento mori en carpe diem in, dat is het levensmotto van Henk, hoofdpersonage van Sander Kollaards met de Libris Literatuurprijs bekroonde roman Uit het leven van een hond. Leven, dood en goed kijken zijn ook leidraden in zijn nieuwste, De kleuren van Anna, dat een motto van K. Schippers voert: 'Als je goed/ om je heen kijkt/ zie je dat alles/ gekleurd is.' Met Schippers heeft Kollaard wel wat gemeen: zijn bijzondere aandacht voor het gewone, en de heldere, onnadrukkelijke elegantie waarmee hij zijn bevindingen neerschrijft.

De intrige is in dit boek ondergeschikt aan de filosofische bespiegelingen: de naamloze hoofdpersoon is net als Kollaard een schrijver die op het Zweedse platteland woont en lange omzwervingen maakt met zijn hond. Hij knoopt een vriendschap aan met een dorpsgenote en collega-hondeneigenaar. Anna is een gepensioneerde arts en milieuactiv…Lees verder

Kleuren met scherpe contrasten ★★★☆☆

In De kleuren van Anna zoekt Sander Kollaard de grenzen op van vertelvormen en genres, feit en fictie. Een dapper en interessant, maar niet helemaal geslaagd literair experiment.

Twee verhalenbundels, twee romans. Dat kan genoeg zijn om als schrijver een volstrekt eigenzinnige positie in te nemen in de Nederlandse literatuur. Althans, dat heeft Sander Kollaard bewezen. Voor zijn eerste verhalenbundel, Onmiddellijke terugkeer van uw geliefde (2012), kreeg hij de Lucy B. en C.W. Van der Hoogtprijs. Zijn debuutroman Stadium IV (2015) werd in DWDD verkozen tot boek van de maand. Als klap op de vuurpijl won hij met Uit het leven van een hond (2019) de Libris Literatuurprijs.

Wat maakt Kollaard zo goed? Misschien is het zijn vermogen om de lezer op nuchtere toon gerust te stellen. Zijn personages leiden doorgaans geen bijster succesvol bestaan, ze beleven vrijwel niets, en toch is hun leven nooit saai. Ze vinden schoonheid in de observaties van kleine dingen, in verhalen, in kunst. Kollaard lezen is een beetje alsof een vriend tegen je zegt: het komt allemaal best goed, als je het gewoon net even anders bekijkt.

Een belangrijk thema bij Kollaard is …Lees verder

Sander Kollaard

De kleuren van Anna

Het boek waarmee Sander Kollaard de Libris Literatuur Prijs 2020 won, 'Uit het leven van een hond', was fijnzinnig en bedrieglijk. In het alledaagse gemodder van hoofdpersoon Henk van Doorn klonken de grote levensvragen door - liefde of geen liefde, ouder worden en de dood. In Kollaards vijfde boek zien we dezelfde combinatie van wijsheid en luchtigheid, kleine dagelijkse bezigheden en grote universele kwesties.

Net als zijn schepper woont de verteller in een Zweeds dorp. Hij heeft een hond. Hij schrijft. Verder komen we weinig over hem te weten. Hij is een wit doek, een lege pagina: op een witte achtergrond kun je nu eenmaal het best kleur laten zien. Geïnspireerd door vriendin en mededorpelinge Anna besluit de verteller zijn liefde voor kleur in taal te vatten.

De roman, eerder een reeks losjes geordende essayistische mijmeringen, is opgedeeld in vier kleuren. De observaties over kleur waaieren uit tot tastende gesprekken en idee&euml…Lees verder

Klimaatactivist Anna staat er alleen voor

Het fascinerende hoofdpersonage in de nieuwe roman van Sander Kollaard verliest gaandeweg haar charisma.

Sander Kollaard is misschien wel de gewoonste schrijver van Nederland. Van diepzinnige interpretaties is hij wars, een goed verhaal staat niet voor van alles en nog wat, een eerste zin is niet topzwaar van betekenis - het is gewoon een eerste zin. Kollaard raakte de juiste snaar op het juiste moment met Uit het leven van een hond, waarmee hij in 2020 de Libris Literatuurprijs won. Lezers vonden de roman warm, liefdevol en moedgevend. Een gewone man met een gewone hond vindt een buitengewone liefde, heerlijk toch?

In Kollaards nieuwe boek, De kleuren van Anna, is de verteller wederom een man die graag wandelt met de hond, in de omgeving van het Zweedse dorp waar hij woont. Het is een man die graag beschouwt en bespiegelt, maar de bedaarde levenslust van Uit het leven van een hond maakt plaats voor iets schrijnenders: hij rouwt om Anna, een kleurrijke vrouw uit het dorp die hij vaak tegenkwam als ze beiden hun hond uitlieten. De wat oudere Anna is een 'vurige furie', niets bed…Lees verder

Over Sander Kollaard

Sander Martijn Kollaard (Amstelveen, 1961) is een Nederlandse schrijver en Libris Literatuur Prijswinnaar.

Kollaard studeerde geschiedenis in Amsterdam. Sinds 2006 woont en werkt hij in een voormalige pastorie op het Zweedse platteland.

In 2014 werd hij laureaat van de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs voor zijn debuut Onmiddellijke terugkeer van uw geliefde, een verhalenbundel. In 2020 werd hij met Uit het leven van een hond de laureaat van de Libris Literatuur Prijs. In 2021 volgde De Inktaap.

Bibliografie

  • 2012: Onmiddellijke terugkeer van uw geliefde
  • 2015: Stadium IV
  • 2018: Levensberichten
  • 2019: Uit het leven van een hond
  • 2021: De laatste dag van de koning (verzamelde verhalen en essays)
  • 2021: De kleuren van Anna
Lees verder op Wikipedia