Boek Nederlands

Alle tijd : roman

Ronald Giphart (auteur)

Alle tijd : roman

Ronald Giphart (auteur)
Genre:
Titel
Alle tijd : roman
Auteur
Ronald Giphart
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2019
414 p.
ISBN
9789403160405 (paperback)

Besprekingen

Een goed stel vrienden

Ronald Giphart is ouder en wijzer geworden. 'Alle tijd' toont dat je literatuur kunt schrijven zonder in hogere sferen te verkeren.

Ronald Gipharts jongste roman 'Alle tijd' gaat over vriendschap. Zes studenten, afkomstig uit alle mogelijke verschillende hoeken, sluiten vriendschap voor het leven naar het zich laat aanzien, en bevestigen dat door samen een brouwerij op te zetten alwaar ze hun eigen bier, 'Alle tijd' genaamd, brouwen. Giphart beschrijft hun wederwaardigheden zonder er een echt plot uit te peuren. Samen gaan ze naar Amerika, naar het Duitse jachtterrein van de familie van een van hen, ze delen vrouwen, proberen iets van hun studie te maken, een van hen verlaat boos de groep, een ander sterft onderweg: kortom, wat er zoal in vriendenkringen gebeurt.

Het is ook niet het verhaal, die waaier aan leuke dan wel emotionele anekdotes, die 'Alle tijd' motiveert, maar het verlangen de kern van vriendschap te beschrijven. Met een zekere regelmaat last Giphart wijsheden over vriendschap in, zoals deze ontdekking van ethologen dat wolven tezamen een soort 'groepspersoonlijkheid' vormen: "Volgens wetens…Lees verder