Boek Nederlands

Het woedeboek : gedichten

Roelof Ten Napel (auteur)

Het woedeboek : gedichten

Roelof Ten Napel (auteur)

Wat doe je met de woorden van je voorouders als je breekt met hun gebruiken en tradities, en met hun god? Kun je daar wel mee breken, als die woorden in je om blijven gaan? Of is traditie misschien precies waar je - zelfs als je zou willen - niet mee kunt breken? Omdat je dan zou moeten breken wie je bent.

Het woedeboek gaat over geloof en ongeloof, wrok en hoop. Hier legt een zelfv

Extra onderwerp
Recueils de poésie
Titel
Het woedeboek : gedichten
Auteur
Roelof Ten Napel 1993-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Hollands Diep, 2018
80 p.
ISBN
9789048845132 (paperback)

Beschikbaarheid en plaats in de bib

Besprekingen

Omkijken als Lot, maar ook vooruit zien

Janita Monna schrijft wekelijks over poëzie voor Trouw.

In Trouw van vorige week een familieportret: een grote schare kinderen gegroepeerd rond een stralende vrouw en een vriendelijk ogende man, de moeder en de vader. De glimlach van de man blijkt slechts buitenkant, daarachter zit een dikke klont haat verstopt. De man op de foto is Steven Anderson, die naar Nederland wil komen om ook hier zijn monsters van ideeën over homo's te prediken. Was ik ook zo lang aan deze foto blijven hangen als ik niet net 'Het woedeboek' had gelezen? Een dichtbundel waarin geloof, afkomst en jongensliefde een belangrijke rol spelen, een debuut, van de jonge Roelof ten Napel (1993) die eerder al proza publiceerde.

Je zou Ten Napel kunnen scharen in het rijtje auteurs - van Wolkers tot Rijneveld - dat zich ontworstelde aan een christelijk milieu. Maar zijn stem, met de taal van de Bijbel als onderstroom, is tegelijk uitzonderlijk nieuw. Woorden, beel- den, bijbelse geschiedenissen, Ten Napel kneedt ze zo dat het zíjn taal, zijn verhaal word…Lees verder