Boek Nederlands

Neem de titel serieus : gedichten

Rodaan Al Galidi (auteur)

Neem de titel serieus : gedichten

Rodaan Al Galidi (auteur)
'Neem de titel serieus' is een ode aan psychisch zieken en een troost voor losers. In deze dichtbundel laat Rodaan Al Galidi zien dat we allemáál psychisch ziek zijn, in een psychisch zieke wereld - en dat we allemaal doen alsof we het niet zijn. Ook dat 'doen alsof' is een psychische ziekte. Rodaan Al Galidi gaat daarmee in Neem de titel serieus steeds verder, tot hij zelfs een adelaar als psychi
Titel
Neem de titel serieus : gedichten
Auteur
Rodaan Al Galidi
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Jurgen Maas, 2018
68 p.
ISBN
9789491921490 (paperback)

Beschikbaarheid en plaats in de bib

Besprekingen

Taal biedt een weg naar buiten

Janita Monna schrijft wekelijks over poëzie voor Trouw.

Recht voor zijn raap als altijd legde Donald Trump afgelopen week uit waarom geen haar op zijn hoofd een handelsembargo tegen Saudi-Arabië overweegt. Een moord op een journalist is erg en moet worden opgelost, zeker, maar Amerika verdient miljarden aan de Saudi's, Trump zal gek zijn de eigen economie de nek om te draaien.

Alles draait om geld, zegt ook de soldaat die in 'Neem de titel serieus' van Rodaan Al Galidi aan het woord komt. Of eigenlijk is hij de geest van de vernietiging, waarde hij rond bij ongeveer alle oorlogswreedheden van de afgelopen eeuw, van Pearl Harbour tot Abu Ghraib: "Maar ik ben geen bijzondere soldaat, ik ben gewoon iemand die van zijn werk houdt. Een soldaat die de wetenschap en de technologie respecteert, omdat het hem altijd nieuwe manieren brengt om te doden. Die de economie respecteert, omdat hij hem telkens nieuwe oorlogen geeft."

Waarom is het zo ontnuchterend om zinnen als deze te lezen? Is het omdat ze een waarheid onthullen die …Lees verder