Boek Nederlands

Tot in de hemel : roman

Richard Powers (auteur), Jelle Noorman (vertaler)

Tot in de hemel : roman

Richard Powers (auteur), Jelle Noorman (vertaler)
In de jaren zeventig doet biologe Patricia een baanbrekende ontdekking: bomen communiceren met elkaar, en waarschuwen elkaar voor een insectenplaag of ziekte. Patricia wordt jarenlang verguisd en verdwijnt van het wetenschappelijke toneel. Haar gedachtegoed echter zal decennia later een groep activisten inspireren om met een laatste, heftige verzetsdaad de resterende paar hectare oerwoud van het N
Titel
Tot in de hemel : roman
Auteur
Richard Powers 1957-
Vertaler
Jelle Noorman
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The overstory
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2018
602 p.
ISBN
9789025452773 (paperback)

Ook in de collectie als:

Boek: Nederlands, Engels
E-boek: Nederlands

Besprekingen

Zolang er bomen groeien is er hoop

Roman. Richard Powers brengt met Tot in de hemel een monumentale ode aan alle bomen en aan de mens, en hun diepe verwantschap.

Als je ademloos op bladzijde 23 van Richard Powers' nieuwe boek Tot in de hemel bent beland, heb je al meer meegemaakt dan in Oorlog en vrede en Anna Karenina samen. Op dat moment verliest een jonge kunststudent zijn ouders. De 150-jarige kastanje op het erf van de boerderij, nog geplant door zijn overgrootvader, is de stille getuige van vier generaties.

Het eerste hoofdstuk heeft de allures van een kort verhaal met een onwaarschijnlijke inhoudelijke dichtheid. Daarna volgen nog zeven fijnmazige en spannende verhalen in evenveel hoofdstukken. Telkens spelen bomen een belangrijke rol, naast een kleurrijke verzameling mensen van over de hele wereld. Ze vormen samen deel één van het boek: acht wortels die in deel twee overgaan in de stam. Daaruit groeit later de kroon die in deel vier zaden zal leveren.

Die compositie geeft vorm aan het belang van bomen, in dit verhaal en in de wereld. Zij en de rest van het plantenrijk zijn zwijgend in de meerderheid. Ze v…Lees verder