Boek
Nederlands

Wie de rechtvaardigen zoekt

Richard Osinga (auteur)

Wie de rechtvaardigen zoekt

Richard Osinga (auteur)
Genre:
Een zoektocht door de geschiedenis naar de Rechtvaardigen zonder wie de mensheid niet kan overleven.
Titel
Wie de rechtvaardigen zoekt
Auteur
Richard Osinga
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Wereldbibliotheek, © 2019
288 p.
ISBN
9789028450073 (paperback)

Besprekingen

De vijfde roman van Richard Osinga (1971) is een bijzonder boek. Zowel voor wat betreft het onderwerp als de compositie. Met vijfendertig hoofdpersonen in verschillende landen en tijden en de Talmoed, een gedicht van Borges en een oude vrouw die zegt de dertiende-eeuwse Alexander Süskind gekend te hebben, sleurt de schrijver de lezer mee door de eeuwen, op zoek naar wie de Rechtvaardigen waren en wat er van hen is geworden. De roman bevat veel lagen en invalshoeken, citaten uit oude literatuur en poëzie en toch raak je als lezer het spoor niet bijster. In de terug tellende hoofdstukken lijkt ieder verhaal over een vaak doodgewoon, maar oprecht, mens en een gebeurtenis niet bijzonder. Ware het niet dat ze met elkaar samenhangen en de lezer duidelijk maken dat de wereld niet zonder de Rechtvaardigen kan. Want het zijn die Rechtvaardigen die maken dat de Schepper moeite zal blijven doen voor de mensheid. Meesterlijk van compositie, schoon van taal en mateloos intrigerend geschreven geeft…Lees verder

Over Richard Osinga

Richard Osinga (Haarlem,1971) is een Nederlandse schrijver. Hij debuteerde in 2004 met Bor in Afrika, dat deels gebaseerd is op zijn ervaringen als diplomaat bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Daarna verschenen Klare Taal en Wembley. Dit laatste boek verscheen deels als weblog. In 2011 verscheen Een Duivel met een Ziel .

In 2019 publiceerde Osinga de roman Wie de Rechtvaardigen zoekt. In dat boek beschrijft hij onder meer hoe een Nederlandse diplomaat het Wikipedia-artikel over de door hem bedachte islamitische sekte Qibla al-Qudsiyya schrijft.

Publicaties

  • Bor in Afrika (2003)
  • Klare taal (2004)
  • Wembley, of een seizoen in de stad (2006)
  • Een duivel met een ziel (2011)
  • Wie de rechtvaardigen zoekt (2019)
Lees verder op Wikipedia