Boek
Nederlands

Hendriks spookjescircus

Hendriks spookjescircus

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Het circus van Hendrik wordt zowel ’s nachts als overdag bevolkt door spoken. Op de prenten is van alles te zien: een ijsjesverkopende ijsbeer, boeven, een goochelaar, konijntjes, een pinguïnfanfare… Op elke prent moet de lezer Hendrik en Poes zoeken.
Onderwerp
Spoken, Circussen
Titel
Hendriks spookjescircus
Auteur
Pieter De Poortere
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2012
[14] p. : ill.
ISBN
9789401404143 (hardback)

Besprekingen

Pieter De Poortere, geestelijke vader van onder meer en vooral Boerke, heeft opnieuw een zoekprentenboek uitgebracht rond de figuren Spookje Hendrik en Poes (zelf ook hoofdpersoon van enkele kinderboeken). Die eerste fungeert in het Gentse Huis van Alijn gevestigd, museum van het dagelijkse leven in de 20ste eeuw, als gids voor de kinderen onder de bezoekers. In Hendriks spookjesboek (2011) werd diens gewone kinderparcours en ontdekkingstocht daar een tocht door een wondere wereld rond de Graslei bij dag én nacht.
Dat concept wordt hier herhaald in een circusvariant. De omgeving van het museum is als locatie vervangen door die in en rond een circustent, een optocht bij het station en op een kermis. De dubbelbladige pagina's wisselen opnieuw af tussen een dag- en nachttableau op dezelfde plek. Heel wat figuren die typisch zijn voor De Poortere, zijn weer van de partij, zoals de pinguïns, de ijsbeer, de draak of het meisje met de ballon. Ook sprookjesfiguren duiken opnieuw …Lees verder
Groot hardkartonnen zoekplatenboek met twee afgeronde hoeken, dat op zeven tekstloze dubbele pagina’s en op het omslag illustraties van Hendriks spookjescircus laat zien, bij dag en bij nacht. Overdag zijn er op de rood met blauwe pagina’s, naast spookje Hendrik en Poes, gewone mensen en dieren in en om het circus te zien. ’s Nachts, op de overwegend blauwe pagina’s, is iedereen spook. Op de achterkant van het omslag staan een paar zoekopdrachten. Bij sommige figuren staat een gedachtewolkje met de afbeelding van een figuurtje dat gezocht moet worden. En verder is het de bedoeling dat je spookje Hendrik en Poes op elke dubbele pagina terugvindt. De drukke, gedetailleerde illustraties zijn in de stijl van een karikaturale strip getekend in overwegend de kleuren rood, wit en blauw, met hier en daar een steunkleur. De grapjes in de tekeningen gaan over de hoofden van de doelgroep heen, maar dat is geen bezwaar om veel kijk- en zoekplezier aan dit fraaie boek te beleven. Voorop een illus…Lees verder

Hendriks spookjescircus

Hendrik, het huisspookje van het museum ‘Het Huis van Alijn’, gaat in dit zoekboek samen met Poes op ontdekking in en rond het circus.
Op de rode pagina’s zie je wat er zich allemaal overdag afspeelt. Deze pagina’s worden afgewisseld met blauwe. De blauwe prenten laten de wereld zien wanneer iedereen slaapt en de spookjes tot leven komen.
Dit is het tweede zoekboek van Hendrik en Poes, gecreëerd door Pieter de Poortere. Pieter de Poortere is een Vlaamse striptekenaar en cartoonist die vooral gekend is om zijn strips van ‘boerke’. Mij was hij niet zo gekend. Tijdens mijn zoektocht naar meer achtergrondinfo over deze auteur viel het me op dat hij vaak deze specifieke kleurencombinatie van rood en blauw gebruikt. Het is een stijl waar ik toch even aan moest wennen.
De inhoud van het boek is zeker origineel te noemen. Hier moeten we niet op zoek gaan naar de traditionele piraten, ridders en draken. Hoewel, als je goed zoekt, vind je wel een smurf, een dino en een prinses…Lees verder

Over Pieter De Poortere

Pieter De Poortere (Gent, 17 september 1976) is een Vlaams striptekenaar en cartoonist, vooral bekend om de reeks Boerke.

De Poortere begon zijn carrière in 2000 als freelance illustrator en publiceerde onder meer in Humo en later Focus Knack. In 2001 bedacht hij de gagstrip Boerke, waarmee hij onmiddellijk succes oogstte. Hij won er dat jaar ook de 'Cartoonistenmedaille' voor 'Beste Nederlandstalige strip van 2001' mee.

Op 11 juli 2011 werd in Parijs een stripmuur onthuld die door De Poortere zelf ontworpen is.

In 2019 verscheen het album Super Mickey van zijn hand met Mickey Mouse in de hoofdrol.

Lees verder op Wikipedia