Boek
Nederlands

Hendriks spookjesboek

+1
Hendriks spookjesboek
×
Hendriks spookjesboek Hendriks spookjesboek

Hendriks spookjesboek

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Bekende sprookjesfiguren en iconen als superman en Manneke Pis, maar ook postbodes, agenten, brandweermannen en Japanse toeristen bevolken dit kijk- en zoekboek. ’s Nachts nemen spoken de stad over.
Onderwerp
Spoken
Titel
Hendriks spookjesboek
Auteur
Pieter De Poortere
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2011
[14] p. : ill.
ISBN
9789020998733 (hardback)

Besprekingen

Dit woordloze grote prentenboek speelt zich af in de buurt van de Gentse Kraanlei. Niet toevallig, want daar is het Huis van Alijn gevestigd, waarvan de binnenplaats het decor is voor de eerste zoek- en kijkplaat. En dat museum van het dagelijkse leven in de twintigste eeuw, dus met veel aandacht voor alledaagse geschiedenis, volkscultuur en folklore, is ook de woonst van spookje Hendrik. Hij is er gids voor de kinderen onder de bezoekers. Zijn kinderparcours is een ontdekkingstocht voor jonge speurneuzen, die op zoek moeten naar de moordenaar van Hendrik van Alijn. Deze figuur was het slachtoffer in een waar Romeo-en-Juliaverhaal, en de moord is een historisch feit uit de rijke geschiedenis van het gebouw. Er is trouwens ook een kleutertoer, met de hulp van de poes van Hendrik.
Beide zijn creaties van Pieter De Poortere, zowat de huistekenaar van het museum, en vooral bekend van zijn ‘Boerke’-strips (voor volwassenen). De Poortere is de geknipte man voor dit soort werk, want zij…Lees verder
Zoekplatenboek met acht (inclusief het omslag) dubbelpagina’s vullende, bontgekleurde illustraties. Hierop zijn vanuit vogelperspectief een viertal stadstaferelen (vermoedelijk in Gent) te zien, zowel overdag als ’s nachts: een hofje, een gracht, een kade en een stadspoort. Overdag worden ze bevolkt door veelal dezelfde reële personages, waaronder brandweermannen, agenten en filmhelden, maar ook talrijke bekende sprookjesfiguren en bv. Sinterklaas. ’s Nachts, als een blauwachtig licht heerst, komen vele personages terug, maar krioelt het vooral van de spookjes. Hendrik uit de titel, ook een spookje, is te zien op elke plaat. Hij is de bekende gids voor kinderen in het Huis van Alijn, het Gentse museum voor cultureel erfgoed uit de eerste helft van de twintigste eeuw. Ook Hendriks poes staat, al dan niet als spookje, op elke plaat afgebeeld. De personages zijn vrij statisch en duidelijk herkenbaar o.a. door de stevige zwarte omlijning. Veel scènes zijn humoristisch en beelden rake type…Lees verder

Hendriks spookjesboek

Hendrik, het spookje dat ook eerder dit jaar verscheen in de boekjes rond Poes van Pieter De Poortere, en voor vele kinderen een bekende gids uit het Huis Van Alijn, presenteert zijn eigen Spookjesboek. In dit grote kartonboek kunnen jonge lezers op zoek gaan naar sprookjesfiguren, eskimo's, zeemeerminnen, toeristen en zelfs de Indische waterlelies uit de Efteling.
De prenten wisselen tussen overdag en ’s nachts en zijn vaak per twee een weergave van dezelfde plaats (in Gent). De ene keer zitten we overdag aan het Gravensteen, in de volgende prent wemelt het ’s nachts van de spoken in dit bekende kasteel.
Ook wat de figuren betreft is er veel afwisseling; doorheen het hele boek zijn ongeveer alle bekende sprookjes vertegenwoordigd, maar ook grappige toeristen en fanfares zijn present. Vele figuren keren een aantal keer terug, maar ook nieuwe personages blijven verschijnen.
De prenten zijn vooral in blauw, rood en wit met dikke zwarte contouren. Gek genoeg werd door d…Lees verder

Over Pieter De Poortere

Pieter De Poortere (Gent, 17 september 1976) is een Vlaams striptekenaar en cartoonist, vooral bekend om de reeks Boerke.

De Poortere begon zijn carrière in 2000 als freelance illustrator en publiceerde onder meer in Humo en later Focus Knack. In 2001 bedacht hij de gagstrip Boerke, waarmee hij onmiddellijk succes oogstte. Hij won er dat jaar ook de 'Cartoonistenmedaille' voor 'Beste Nederlandstalige strip van 2001' mee.

Op 11 juli 2011 werd in Parijs een stripmuur onthuld die door De Poortere zelf ontworpen is.

In 2019 verscheen het album Super Mickey van zijn hand met Mickey Mouse in de hoofdrol.

Lees verder op Wikipedia