Boek Nederlands

Eerste liefdes en laatste verhalen

Oliver Sacks (auteur), Luud Dorresteijn (vertaler)

Eerste liefdes en laatste verhalen

Oliver Sacks (auteur), Luud Dorresteijn (vertaler)
Genre:
Titel
Eerste liefdes en laatste verhalen
Auteur
Oliver Sacks
Vertaler
Luud Dorresteijn
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Everything in its place
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2019
302 p.
ISBN
9789403162102 (hardback)

Besprekingen

In het hoofd van de hersendokter

Essays. Oliver Sacks was de romancier van de hersenwetenschap. Zijn postume mijmeringen zijn immer relevant en een genot om te lezen.

Wat doe je met een leven waarin je je plaats niet vindt? Dat was een levensgroot vraagstuk voor de gevierde neuroloog en schrijver Oliver Sacks (1933-2015). Olivers kinderjaren waren vol verwondering. Hij was een jongetje uit een Joods doktersgezin, met een hekel aan school maar een honger naar wetenschap: 'Ik was geen goede leerling, maar ik kon wel goed leren.' De kleine Oliver hing rond in de musea, botanische tuinen en bibliotheken van zijn thuisstad Londen. Daar kwam hij diep onder de indruk van het periodiek systeem - de tabel van Mendeljev - met zijn 'eeuwige kosmische orde'. In de verzamelbundel Eerste liefdes en laatste verhalen vertelt Sacks over zijn jeugdheld Humphry Davy, de 'dichter van de scheikunde', die elementen als natrium, kalium en magnesium ontdekte. De overweldigende grootsheid van de natuurwetten zetten de jonge Oliver aan om in Oxford medische wetenschappen te studeren.

Maar als puber werd Sacks' leven ook door minder inspirerende woorden getekend. T…Lees verder

Scherp tot het einde

De tweede bundel met nagelaten werk van neuroloog Oliver Sacks biedt een veelzijdige kijk op zijn leven en werk. Van verhalen over jeugdige passies tot bespiegelingen over wetenschap en maatschappij.

'We waren waterratten', schrijft neuroloog Oliver Sacks in Eerste liefdes en laatste verhalen. Sacks' vader, ooit een zwemkampioen, liet zijn zonen zodra ze een week oud waren los in het water, vertrouwend op hun aangeboren zweminstincten. En met succes. Zwemmen zou voor Sacks, net als voor zijn vader, een dagelijkse passie worden. Het leverde hem zelfs het huis op waar hij twintig jaar zou wonen. Toen hij in de jaren zestig in New York ging wonen, zwom hij geregeld rond City Island, in The Bronx. Halverwege een van die urenlange zwemtochten zag hij op het eiland huisjes die hem wel aanspraken. Hij ging uit het water, zag een rood huisje te koop staan, liet zich, nog nadruipend in zijn zwembroek, rondleiden door de verbaasde eigenaren, liep door naar de plaatselijke makelaar om de koop rond te maken en zwom vervolgens weer verder. Sacks zou het dagelijks zwemmen volhouden tot vlak voordat hij in 2015 op 82-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van kanker.

Eerste liefdes e…Lees verder