Strip
Nederlands

Piraten!

Nykko (scenarist), Bannister (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Tekstloze strip. Vanaf ca. 5 jaar.
Titel
Piraten!
Scenarist
Nykko
Illustrator
Bannister
Taal
Nederlands
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: Dupuis, 2008
30 p. : ill.
ISBN
9789031429516 (hardback)

Besprekingen

De serie 'Ukje' bevat "strips voor zelfstandige lezertjes vanaf drie jaar". De boeken met harde kaft bevatten eenvoudige stripverhalen, met vijf of zes kadertjes per bladzijde zonder tekst of tekstballonnen. Kleuters die de volgorde van links naar rechts en van boven naar onder beheersen, kunnen dit stripboek echt 'lezen'.

Piraten! is het eerste deel uit de reeks 'Knookje en Ilda'. Knookjes vader houdt de wacht bij een grote berg goud. Tussendoor knapt hij graag een uiltje, maar hij wordt vaak verstoord door Knookje, die niets liever doet dan gekheid uithalen. Op een dag nadert een piratenboot. De bemanning staat onder het bewind van een fel roodharig meisje, Ilda. Het draait uit op een strijd met de nodige discussies en misverstanden. Hier en daar wordt zelfs van kamp gewisseld. Uiteindelijk wordt de orde hersteld: de papa blijft waken over de schat, de piraten zetten het op een lopen, en llda en Knookje sluiten vriendschap.

De stripfiguren zijn getekend in mang…Lees verder
Knookje, een 'geraamtepiraat', woont met zijn vader, zo te zien een gepensioneerd zeeroverkapitein, op een eilandje waar pa van zijn schatten geniet en Knookje kattenkwaad uithaalt. Met een op hol geslagen vlieger belandt hij op het piratenschip van het kordate meisje Ilda, dat met haar drie kornuiten Paknook overvalt. De piraten krijgen onderling ruzie. Onverwacht wordt Knookje door Ilda geholpen om alles weer recht te breien, ze worden vriendjes en de piraten worden weggestuurd. Eenvoudige cartooneske tekeningen, vijf-zes plaatjes per pagina, in heldere kleuren bij een simpele verhaallijn zonder teksten, plaatjes die je overigens wel goed moet bekijken om het verhaal te volgen. Dit gezegd zijnde lijkt de claim op de kaft 'zelfstandig te lezen voor vanaf 3 jaar' niet terecht; hiervoor moet de lezer zeker een jaar of 5 zijn.