Boek
Nederlands

Ik moet u echt iets zeggen

+1
Ik moet u echt iets zeggen
×
Ik moet u echt iets zeggen Ik moet u echt iets zeggen

Ik moet u echt iets zeggen

Genre:
Korte verhalen.
Titel
Ik moet u echt iets zeggen
Auteur
Mensje Van Keulen
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2020
164 p.
ISBN
9789025458928 (hardback)

Besprekingen

Voor je het weet, ligt alles overhoop

Mensje van Keulen bewijst eens te meer haar vakmanschap met sprankelende verhalen. De levens die ze in enkele zinnen oproept, breekt ze net zo snel weer af.

'Nadat Thomas Terlier een kop soep had gegeten vulde hij zijn lunchbox met vier boterhammen, een notenreep en een appel.' Typisch Mensje van Keulen (1946) om een verhaal met zo'n intens lullig zinnetje te beginnen. Ze doet het vaker, in haar nieuwe verhalenbundel Ik moet u echt iets zeggen. Haar personages graaien door de wasmand, staan met elkaar in de lift, komen net met een gesneden brood van de bakker. En dan.

Binnen een kort tijdsbestek - tien minuutjes, een ochtend, nooit langer dan 24 uur - haalt Van Keulen hun levens overhoop. Een leven dat ze eerst vliegensvlug heeft geschetst met zorgvuldig gekozen details. Kinderlaarsjes die een eeuwigheid onder een kapstok hebben gestaan, wit-oranje Penguinmokken met de boektitels van klassiekers, een veel te grote televisie die aan de muur bevestigd is; het zijn veelzeggende details die een vorig, wellicht gelukkiger leven tonen. Het is bagage uit een jeugd of het bewijs van het faillissement van een relatie. Van Keulen is altij…Lees verder

In deze korte verhalen lijken gewone mensen in een normale wereld gesitueerd. Maar steeds volgt er een onverwachte wending. Een weduwnaar wordt door een verre kennis van zijn vrouw voor het blok gezet. Een vrouw, die al jarenlang getrouwd is, zegt plotseling dat ze gaat scheiden. Een vrouw neemt wraak op haar man met zijn familiejuwelen. Prachtige verhalen, waarin gewone situaties veranderen of een andere lading krijgen met een onverwachte plot, waardoor het verhaal blijft boeien. De verhalen zijn ogenschijnlijk heel realistisch, mede door de natuurlijke dialogen. Hiermee worden hilarische of schrijnende gebeurtenissen vastgelegd. In een heldere stijl en met veel zeggingskracht geschreven.

Seks op de stopwatch

Mensje van Keulen laat niet alleen haar figuren in opstand komen, zij maakt zelf ook een vuist.

Een vrouw die zichzelf voor de gelegenheid Angela noemt heeft vijf mannen uitgenodigd om seks mee te hebben. Vier komen er opdagen, maar ach, een kwartet is wel zo knus. Ze stelt een stopwatch in - iedere man krijgt vijf minuten - en dan buigt ze voorover. Terwijl de mannen elkaar gedwee binnen de tijd afwisselen kijkt ze uit het raam naar de moestuin en constateert dat de kolen over hun groei heen zijn en dat de uien en de prei het goed doen. Dat ze weinig genot beleeft aan deze orgie lijkt haar niet te deren, nee, dat is niet wat haar tot deze uitspatting gedreven heeft. Het gaat om moed. Als ze dit kan, kan ze alles.

In de negen uiteenlopende verhalen in 'Ik moet u echt iets zeggen' van Mensje van Keulen is niets wat het lijkt. In 'De tuin' overnacht een stel in een hotel dat ooit een bordeel was. Opgewonden door het kitscherige interieur bespringt de man zijn vrouw nadat hij eerst zijn blaas heeft geleegd in de wasbak. Zijn grofheid verbijstert haar, maar pas als hij 's …Lees verder