Boek
Nederlands

Schuld

+1
Schuld
×
Schuld Schuld

Schuld

Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Genre:
Op een Amsterdamse middelbare school plegen drie meiden vrij snel achter elkaar zelfmoord. Niemand ziet een verband. Totdat Tess een briefje krijgt met de tekst 'Jij bent de volgende'. Vanaf ca. 15 jaar.
Onderwerp
Zelfdoding
Titel
Schuld
Auteur
Mel Wallis de Vries
Taal
Nederlands
Uitgever
Utrecht: De Fontein, 2015
226 p.
ISBN
9789026138935 (hardback)

Besprekingen

Op een Amsterdamse middelbare school plegen drie meiden vrij snel achter elkaar zelfmoord. Niemand ziet een verband. Totdat Tess, die net nieuw in Amsterdam woont, een briefje krijgt met de tekst 'Jij bent de volgende'. Op Instagram denkt ze een connectie te zien. Ze gaat op onderzoek uit, met bijna fatale gevolgen. Spannend en helaas actueel verhaal met als thema 'zelfmoord door pesten'. Het boek is opgedeeld in vier verhalen over de personages die zelfmoord plegen of (bijna) vermoord worden. Spannende opbouw waarin je de woede, angst en verdriet van de meiden bijna kunt voelen. De moordenaar komt ook aan bod en zijn gedachtes zijn in rood gedrukt, evenals de zijkant van de pagina's. Hoewel je het idee hebt dat je weet wie de dader is, is het einde onverwachts. En je had het ook niet kunnen bedenken. Dat is eigenlijk het enige wat zwak is aan dit verhaal. Achterin staat het dagboek van Leila waardoor kristalhelder wordt waarom ze zelfmoord heeft gepleegd. Spannend tot het eind. Met …Lees verder

Schuld

Leila pleegde zelfmoord door zich op haar kamer aan een balk op te hangen. Haar broer Michael heeft haar gevonden en weet dat het geen zelfmoord was, maar moord. Wanneer er drie meisjes kort na elkaar zelfmoord plegen, denkt men dat het toeval is. Want de drie meisjes kenden elkaar amper. Na de dood van Leila kregen de andere slachtoffers steeds een briefje waarop staat: ... jij bent de volgende!! Het verhaal steekt ingenieus in elkaar. Als een rode draad (letterlijk rode tekst) volgen we de stappen die de moordenaar onderneemt om voorzichtig en goed voorbereid zijn volgende slachtoffer om te brengen. Telkens er een ander slachtoffer is, dacht ik de moordenaar te kennen, maar zat ik er altijd naast. Helemaal achteraan in het boek staat het dagboek van Leila. Daarin lezen we welke factoren tot haar dood geleid hebben. Dit is een thriller die je meteen uitleest en waarvan de spanning nog blijft nazinderen. Door de in het rood gezette teksten van de moordenaar en het rood op snee, zie…Lees verder

Over Mel Wallis de Vries

Mel Wallis de Vries (Leiden, 8 februari 1973) is een Nederlandse auteur van jeugdliteratuur.

Ze studeerde wiskunde en economie aan de Rijksuniversiteit Groningen; ze studeerde af in 1998. Hierna werkte ze als freelancejournalist voor De Telegraaf, waarna ze ging werken in de marketing.

Na de geboorte van haar dochter in 2003

stopte ze met werken. Ze combineert sindsdien het freelance schrijven met het moederschap. In 2008 kreeg ze een zoon en in 2014 werd ze moeder van haar derde kind: een dochter. Mel Wallis de Vries is woonachtig in Weesp.

In 2019 verscheen de film Vals dat gebaseerd is op haar gelijknamige boek uit 2010.

Wallis de Vries won in het totaal tussen 2012 en 2019 zeven keer de Prijs van de Jonge Jury waarvan de laatste zes keer op rij.

Bibliografie