Boek Nederlands

De wateraap : roman

Mariken Heitman (auteur)

De wateraap : roman

Mariken Heitman (auteur)
Genre:
In het zintuiglijke verhaal ‘De wateraap’ onderzoekt Mariken Heitman het zachte verzet van een eenling tegen het keurslijf. Hoe word je mens, als dat betekent: vrouw óf man? Biologiestudente Elke heeft geen idee. Halfslachtig rommelt ze door de zomer en helpt ze haar oudtante in de tuin: ze zaait bieten, stekt kool en wiedt onkruid. In de tuin wordt volop gegroeid en gestorven, dit alles met een v
Titel
De wateraap : roman
Auteur
Mariken Heitman 1983-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2019
172 p.
ISBN
9789025453107 (paperback)

Beschikbaarheid en plaats in de bib

Besprekingen

Tussenvormen

Niemand neemt haar zoektocht naar de wateraap serieus, maar wat kan Elke dat schelen?

'Misschien had ik de boot niet gemist als ik me eerder had neergelegd bij de communiteit van meisjes onderling", lezen we in 'De wateraap'.

Aan het woord is biologiestudente Elke. Ze voldoet niet aan de verwachtingen van anderen en haar lijf past niet in het decor waarin het zich moet bewegen. Daarom houdt ze zich schuil bij haar oudtante Ko, die zo'n beetje samenvalt met haar omgeving: het landschap, de tuin, haar bezigheden. In Ko's kielzog scharrelt Elke in de tuin. Ze zaait bonen, geeft rabarber water, dunt de wortelen uit ('kennelijk hoefde een wortel niet volgroeid te zijn om naar zichzelf te ruiken') en stekt eeuwig moes: een niet bloeiende koolsoort die zich alleen door stekken laat vermenigvuldigen. Heel precies en tastbaar tekent Heitman in haar debuut het landschap, de natuur en de tuin, en de dieren en planten die deze herbergt. Dat getuigt, meteen al, van een kalm observatievermogen en een fraaie, authentieke pen.

Na het begraven van een vos, waarmee de r…Lees verder