Boek
Nederlands

Het muizenei

Marc De Bel (auteur), Frieda Van Raevels (illustrator)
+1
Het muizenei
×
Het muizenei Het muizenei
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Spikkel en Spekkie vinden een gespikkeld ei in hun boomhut. Het blijkt van een koekoek te zijn. Het valt nog niet mee om zo'n kleintje groot te brengen.
Onderwerp
Eieren
Leesniveau
AVI E5, AVI 7
Titel
Het muizenei
Auteur
Marc De Bel
Illustrator
Frieda Van Raevels
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Sint-Niklaas: Abimo, 2014
76 p. : ill.
ISBN
9789462341555 (hardback)

Besprekingen

Abimo zet net als andere educatieve uitgeverijen veel in op leesmethodes gecombineerd met leesplezier. Voor 'Spikkel en Spekkie' ging de uitgeverij in zee met kinderboekenschrijver Marc de Bel. De boekjes en hun personages groeien mee met de lezer. Vanaf het eerste tot en met het vierde leerjaar kunnen kinderen het reilen en zeilen volgen van de vrienden Spikkel, de huismuis en Spekkie, de rat. Het muizenei is een titel met het niveau AVI E5 (einde van het derde jaar leesonderwijs).
Het verhaal trapt af in de lente. Vader Braammuis komt hulp vragen bij de vader van Spikkel, want het hol van de braammuizen dreigt onder te lopen. Samen zoeken ze een oplossing. Als zijn moeder naar oma moet, gaat Spikkel samen spelen op de vuilnisbelt. Met nog een paar andere vrienden maken ze een boomhut, die lijkt op een nest. Een dag later vinden ze een ei in hun boomhut, dat ze warm en droog houden. ’s Nachts droomt Spikkel dat er een draakje uit het ei komt. ’s Morgens gaat hij kijken n…Lees verder
Huismuis Spikkel gaat graag op avontuur met haar vriendje Spekkie de rat. Ze bedenkt manieren om te ontsnappen aan haar ‘huisarrest’. Dit deel in de serie 'Spikkel en Spekkie'* beslaat 26 hoofdstukjes en vertelt over de vondst van een spikkelei dat van een koekoek blijkt te zijn. Spikkel en Spekkie brengen het koekoeksjong groot, en ‘Kwoek’ speelt een reddende rol als de knaagdierholen bij de beek dreigen te overstromen. De kleurenillustraties laten de belevenissen van de dierenpersonages mooi zien; wat opvalt is de duidelijke mimiek. Het is daarom jammer dat het taalgebruik clichématig is (‘De twee lachebekken gieren het uit’) en de stijl zwak, met een overmaat aan bijwoorden om de gemoedstoestanden uit te drukken (o.a.: schalks, verveeld, misnoegd, ontzet): ze halen de vaart uit het verhaal en komen in plaats van de actie. Ook zijn het woorden die deels bij de doelgroep niet bekend zullen zijn. De vele storende variaties op ‘zegt’ in de persoonsvorm hebben dezelfde functie (o.a. vre…Lees verder

Over Marc De Bel

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Michiel Hendryckx

Marc de Bel (Kruishoutem, 7 mei 1954) is een Vlaams jeugdauteur. Voordat hij met zijn schrijverscarrière begon was hij (van 1974 tot 1983) onderwijzer.

Bibliografie

Hieronder volgt een lijst van zijn boeken.

  • 1987 - Het ei van oom Trotter (Van Halewyck, 17e druk 2017)
  • 1988 - Meester Pluim en het praatpoeder (Infodok, 5e druk 1998)
  • 1988 - Wimpie en de wensautomaat (Infodok)
  • 1989 - Blinker en de bakfietsbioscoop (Infodok, 6e druk 1997)
  • 1989 - Het dagboek van Zwarte Piet (Infodok, 2e druk 1998)
  • 1989 - De kracht van Ajajatsoe (Infodok, 5e druk 1997)
  • 1990 - De knetterkwabmachine (Infodok, 4e druk 1998)
  • 1990 - Blauwe snoepjes (Infodok, 5e druk 1997)
  • 1990 - Stuffie en het geheim van de Kankan-Goeroe (Infodok, 4e druk 1997)
  • 1991 - Nikki Nikkel (Infodok, 5e druk 1999)
  • Lees verder op Wikipedia

Suggesties