Boek Nederlands

De engel van het vergeten : roman

Maja Haderlap (auteur), Marianne Van Reenen (vertaler)

De engel van het vergeten : roman

Maja Haderlap (auteur), Marianne Van Reenen (vertaler)
Genre:
Titel
De engel van het vergeten : roman
Auteur
Maja Haderlap
Vertaler
Marianne Van Reenen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Engel des Vergessens
Uitgever
Amsterdam: Cossee, © 2019
300 p.
ISBN
9789059368576 (paperback)

Beschikbaarheid en plaats in de bib

Besprekingen

Wolken boven een warm nest

Roman. In Oostenrijk leeft een Sloveense minderheid die tijdens de Tweede Wereldoorlog vervolgd werd. Maja Haderlap vraagt erkenning voor hun leed in een roman die ze baseerde op haar eigen familiegeschiedenis.

Scènes uit een kindertijd, daarmee opent Maja Haderlap haar romandebuut De engel van het vergeten. Op de eerste bladzijden observeert een kind hoe grootmoeder brood bakt, vader honing oogst en moeder het vee in het gareel houdt. Dit is het platteland van de Oostenrijkse deelstaat Karinthië, eind jaren zestig.

Er spreekt veel geborgenheid uit, en toch hangt er vanaf het begin een wolk over het warme nest. Grootmoeder gaat gebukt onder herinneringen aan een plek waar ze voor haar leven moest vechten. Het concentratiekamp Ravensbrück, begrijp je later. Er zijn ook momenten waarop vader schreeuwend met een jachtgeweer zijn gezin het bos injaagt en er vervolgens mee dreigt zichzelf om te brengen. Als tienjarige werd hij gemarteld door de Gestapo.

'Het kind begrijpt dat het rekening moet houden met het verleden', schrijft Haderlap droogweg in wat steeds minder op een roman en steeds meer op haar eigen verhaal gaat lijken. Net als de vertelster in het boek g…Lees verder