Boek Nederlands

Oefening in het alleenlopen : gedichten

Oefening in het alleenlopen : gedichten

De dichteres onderzoekt in de vorm van familierelaties de spanning tussen individu en groep, woorden en stilte, eenzaamheid en geluk.
Titel
Oefening in het alleenlopen : gedichten
Auteur
Kreek Daey Ouwens 1942-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Wereldbibliotheek, © 2017
102 p.
ISBN
9789028427044 (paperback)

Beschikbaarheid en plaats in de bib

Besprekingen

Kreek Daey Ouwens koos ditmaal niet alleen een motto ter inleiding maar ook een, van meer belang, achteraan: ‘The highest things are beyond words’ van Ben Okri. Het dekt het principe van de dichteres; woorden zijn essentieel in communicatie maar schieten tekort. Zelfs het primaat van de poëzie volstaat niet voor de vervulling van een gemeenschappelijk geluk. Toch is het de dichterlijke aanpak die dit gemis nog het best doorgrondt. In deze bundel bepaalt een familieverband weer de mentale ruimte. Behalve het ik-personage fungeren vooral een moeder, grootmoeder, twee qua karakter sterk verschillende grootvaders en een zusje als schaakstukken op het speelveld van emoties. Lang niet alle teksten bevatten op zichzelf voldoende uitdrukkingskracht, maar ze hebben allemaal wel een thematisch dienende functie. Daey Ouwens is een meester in het oproepen van spanning en wezenlijke gewaarwordingen: ‘De strepen op het hemd van de vader. Het / ijzer van het hek. De knoop in onze keel. / De leren ta…Lees verder

Een stille grootvader, een kille rok

Janita Monna schrijft wekelijks over poëzie voor Trouw.

Het klinkt als een bestaand woord, en toch zet mijn spellingcontrole er een rode kringel onder: alleenlopen. In Van Dale staat het niet, en dus vroeg ik mij af welke betekenis de lading het beste dekt. Het roept associaties op met kleine kinderen die leren lopen, die ineens zonder de hand van hun moeder of vader door de wereld gaan. Het schurkt aan tegen eenzaamheid, maar evengoed tegen leven.

Het woord komt voor in de titel van de nieuwe dichtbundel van Kreek Daey Ouwens: 'Oefening in het alleenlopen'.

Die dichter zal bij het grote publiek niet zo heel bekend zijn, iets wat tot een jaar of wat geleden onder meer te verklaren was doordat ze spaarzaam publiceerde. Maar zeker ook doordat haar werk dat zowel trekken van poëzie als van proza heeft, zich niet makkelijk onder één noemer laat vangen.

Schrijven doet Kreek Daey Ouwens inmiddels behoorlijk veel, zo om de twee jaar verschijnt er een nieuwe bundel. En die haar z…Lees verder