Boek
Nederlands
Chicago, 1971. Het gezin van hulpprediker Russ Hildebrand bereidt zich voor op het kerstfeest en zowel de ouders als de kinderen staan voor belangrijke keuzes die hun leven ingrijpend zullen veranderen.
Titel
Kruispunt
Auteur
Jonathan Franzen
Vertaler
Peter Abelsen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Crossroads
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2021
571 p.
ISBN
9789044639186 (paperback)

Besprekingen

Franzen zonder franjes

Jonathan Franzen wordt milder met de jaren, maar met het venijn verdwijnt ook een deel van het vermaak.

Jonathan Franzen beweerde ooit dat geen enkele schrijver meer dan zes volwaardige romans in zich heeft, maar nu zijn eigen zesde turf in de winkels ligt, blijkt Franzens nieuwste aanslag op de wereldwijde papierreserves niet zijn laatste pennenvrucht, maar het eerste deel van een aangekondigde trilogie.

Die drie boeken moeten volgens Franzens uitgever 'een veelomvattend onderzoek naar menselijke mythologieën' worden en in Kruispunt vangt de auteur van De correcties (2001), Vrijheid (2010) en Zuiverheid (2015) die literaire navorsing aan met religie. Dat doet de 62-jarige schrijver, Franzen blijft Franzen, via de lotgevallen van een Amerikaans middenklassengezin. Vader Russ Hildebrandt, moeder Marion en de kinderen Clem, Becky, Perry en Judson vormen samen een allesbehalve hecht domineesgezin dat het begin van de jaren zeventig beleeft in het voorstadje New Prospect, Illinois.

Oprecht en sober

Franzen stopt niet onnodig veel moeite in details over de woelig…Lees verder

Als dit geen klassieker wordt

In zijn nieuwe roman is Jonathan Franzen op zijn best. De personages zijn virtuoos uitgewerkt, net als de vele verhaallijnen. Tussen alle ernst en drama valt er ook nog genoeg te lachen.

Toen Jonathan Franzen twintig jaar geleden De correcties (The Corrections) publiceerde, legde hij de lat daarmee bijna sadistisch hoog. Voor andere schrijvers, maar vooral ook voor zichzelf. De roman was een briljante, zowel hilarische als schrijnende beschrijving van de familie Lambert, die nog eenmaal bijeenkomt om Kerst te vieren. Het betekende Franzens doorbraak als schrijver. Ook zijn opvolgers Vrijheid en Zuiverheid werden met lof ontvangen, zij het minder eenstemmig (zelf vond ik beide vijf sterren waard).

Nu is er Kruispunt (Crossroads): een roman die De correcties naar de kroon steekt. En het is pas het eerste deel in een trilogie.

Franzen gaat in dit boek terug naar de vroege jaren zeventig. Zoals al zijn romans heeft Kruispunt de complexe verhoudingen binnen een familie als onderwerp. Het gezin Hildebrandt woont in New Prospect, een buitenwijk van Chicago, waar vader Russ (47) hulppredikant is van de First Reformed Church. Via telkens van perspectief wissel…Lees verder

Zoals in zijn veelvuldig geroemde roman ‘De correcties’ (2001) laat Jonathan Franzen (1959) in ‘Kruispunt’ opnieuw zien dat hij een meester is in het genre van de literaire, psychologische familieroman. Het gezin van hulpprediker Russ Hildebrandt is bezig met de voorbereidingen van het kerstfeest van 1971. De 20-jarige Clem beleeft zijn eerste relatie, kapt met zijn studie en tekent voor Vietnam. De 18-jarige Becky krijgt haar eerste kus van popmuzikant Tanner, die niet meteen de zangeres van zijn band en vaste vriendin Laura aan de kant schuift. De hyperintelligente Perry (15) steelt de show met zijn wisecracks en zijn strijd om van de drugs af te blijven. Ook de ouders Russ en Marion hebben een veelbewogen geschiedenis en staan voor belangrijke keuzes. Hun levensverhalen zitten boordevol ontwikkelingspijn die Franzen genuanceerd en doortastend onder woorden brengt. Franzen neemt de tijd om zijn karakters gedetailleerd gestalte te geven en beloont zijn lezers met tragikomische verwik…Lees verder

Kleine levens, grote verlangens

Jonathan Franzen pakt je wederom in met zijn aangename vertelstijl, en met zijn menselijke maat - vrij van sarcasme en cynisme.

Jonathan Franzen (1959) is sinds hij in 2001 doorbrak met zijn roman De correcties, een van de bestverkopende Amerikaanse auteurs en je snapt waarom: tegen een achtergrond van consumentisme en honger naar meer dan welvaart, beschrijft hij in een soepele en toegankelijke stijl over de haken en ogen die iedereen (in het Westen althans) herkent: huwelijksproblemen, sociale problemen, financiële problemen. En hij zorgt er slim voor dat elke lezer in zijn romans wel een personage van zijn gading vindt, waarmee hij zich min of meer kan identificeren. Dat geldt voor De correcties maar ook voor een roman als Vrijheid en nu weer voor Kruispunt net als die vorige boeken een familieroman.

In Vrijheid verbeeldde Franzen het begrip vrijheid voor de diverse leden van de Amerikaanse Berglund-clan, in Kruispunt doet hij iets dergelijks met een andere familie in een andere tijd, de familie Hildebrand (klinkt Nederlands/Duits, is het niet). Alle leden, vader Russ, moeder Marion, zonen Cl…Lees verder

Over Jonathan Franzen

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door David Shankbone

Jonathan Franzen (Western Springs, Illinois, 17 augustus 1959) is een Amerikaanse schrijver. Zijn derde roman, The Corrections (2001), Nederlandse vertaling De correcties, werd met luid gejuich door de critici ontvangen. Franzen ontving voor dit werk een National Book Award en was er finalist mee voor de 2002 Pulitzerprijs voor de literatuur. Zijn meest recente roman, Freedom (vertaald in het Nederlands als: Vrijheid), werd in augustus 2010 gepubliceerd. De Amerikaanse president Barack Obama kreeg op eigen verzoek een exemplaar van Freedom mee om in zijn zomervakantie in 2010 te kunnen lezen, dit hoewel het boek op dat moment officieel nog niet was uitgekomen.

Bibliografie

Fictie
  • 1988 The Twenty-Seventh City - De zevenentwintigste stad (vertaling)
  • 1992 Strong Motion - Schokgolven (vertaling)
  • 2001 The Corrections - De correcties (vertaling…Lees verder op Wikipedia