Lettie Louw keert terug naar haar Zuid-Afrikaanse geboortedorp, waar ze de huisartsenpraktijk van haar vader overneemt. Een van haar patiënten is de Italiaanse Marco Romanelli, die gezondheidsproblemen heeft opgelopen in een concentratiekamp. Lettie en Marco worden verliefd, maar dan breekt er polio uit.
Titel
Kronkelpad
Auteur
Irma Joubert
Vertaler
Dorienke De Vries
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Afrikaans
Uitgever
Utrecht: Mozaiek, 2021
437 p.
ISBN
9789023960485 (paperback)

Besprekingen

Kronkelpad is het laatste deel van een drieluik en vertelt het levensverhaal van Lettie Louw, Marco Romanelli en een aantal van hun vrienden voor wie in de twee vorige boeken, Kind van de rivier en Pontenilo, een belangrijke rol was weggelegd.
Lettie groeit op in Zuid-Afrika, in de buurt van Pretoria, en ontwikkelt zich van lelijk eendje tot mooie, jonge zwaan. Ze wordt huisarts en neemt de praktijk van haar vader over. Marco groeit op in een Noord-Italiaans dorp in de Alpen en komt tijdens de Tweede Wereldoorlog, door zijn liefde voor de Joodse Rachel, in een concentratiekamp terecht. Hij overleeft dit, maar kampt daarna met een slechte gezondheid. Zijn broer, die al in Zuid-Afrika woont, haalt hem over om daar naartoe te komen. Marco en Lettie ontmoeten elkaar doordat hij patiënt in haar praktijk wordt. Ze trouwen, krijgen twee kinderen en zijn gelukkig, tot er, halverwege in het boek, een polio-epidemie uitbreekt. Ondanks alle gebeurtenissen blijven het aa…Lees verder
Als de Zuid-Afrikaanse Lettie na haar studie terugkeert naar haar geboorteplaats om haar vader op te volgen als arts, merkt ze dat de meesten van haar vrienden al een gezin hebben gesticht. Na een onbeantwoorde liefde werpt ze zich op haar werk. Ondertussen eist ver weg in Italië de Tweede Wereldoorlog zijn tol. Marco verliest daar zijn joodse geliefde na vele jaren van ontbering. Hij besluit vanwege zijn broze gezondheid naar Zuid-Afrika te gaan, waar hij in contact komt met eerst arts, later zijn vrouw Lettie. Polio maakt helaas een einde aan hun geluk. De schrijfster (1947) voltooit haar drieluik, waarvan het succesvolle 'Kind van de rivier' het eerste en het minder bekende 'Pontenilo' het tweede deel is. Haar verteltrant is meeslepend, de vorm (terugblikkend op het verleden om een studente geschiedenis aan historische gegevens te helpen) wat gekunsteld. De hoofdpersoon komt door de sprongen in de tijd niet helemaal tot leven, maar toch leent deze zelfstandig te lezen boeiende roma…Lees verder

Over Irma Joubert

Irma Joubert (Pretoria, 28 augustus 1947) is een Zuid-Afrikaanse schrijfster van historische fictie.

Levensloop

Irma Joubert werd in Pretoria geboren en groeide op in Bosveld op een boerderij. Na een studie geschiedenis aan de Universiteit van Pretoria en UNISA gaf ze tot 2004 Afrikaans en geschiedenis op een middelbare school. Na haar pensioen volgde ze enkele schrijverscursussen. Haar eerste twee boeken, Verbode drif en Ver wink die Suiderkruis, verschenen in 2006. Met haar achtergrond als geschiedkundige verwerkt de schrijfster veel historische feiten in haar romans. Er zijn inmiddels zeven boeken van haar in Nederlandse vertaling verschenen bij uitgeverij Mozaïek (allemaal vertaald door Dorienke de Vries).

Bibliografie van Nederlandse vertalingen