Boek
Nederlands
Eva en Miriam Mozes waren tien jaar oud toen ze aankwamen in Auschwitz. Toen de nazi’s zagen dat ze een tweeling waren, werden ze onmiddellijk gescheiden van de rest van hun familie. Vanaf dat moment waren ze onderdeel van dr. Mengeles ‘verzameling’ tweelingen, en werden onderworpen aan mensonterende experimenten.

Eva en haar zus overleefden de gruwelen van het kamp, de bevrijding door
Titel
De tweeling van Auschwitz
Auteur
Eva Mozes Kor 1934-2019 Lisa Rojany
Vertaler
Els Franci-Ekeler
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The twins of Auschwitz
Uitgever
Utrecht: De Fontein, 2021
192 p. : ill.
ISBN
9789026156250 (paperback)

Over Eva Mozes Kor

Eva Mozes Kor (Port (Roemenië), 31 januari 1934 – Krakau (Polen), 4 juli 2019) was een Amerikaans-Roemeense holocaustoverlevende. Zij is vooral bekend omdat zij pleitte voor vergevingsgezindheid richting de nazis's.

Levensloop

Mozes Kor werd geboren in Roemenië als de dochter van Alexander en Jaffa Mozes, boeren en de enige joodse inwoners in de streek. Zij had drie zussen, waaronder haar tweelingzus Miriam. In 1940 werd haar woonplaats bezet door Hongaarse troepen.

Aanvankelijk viel het mee met de Jodenvervolging in Roemenië, maar in 1944 werd de familie overgebracht naar het getto in Șimleu Silvaniei. Er waren onvoldoende woningen, zodat de familie zelf met doeken een tent maakte. Een paar weken later werd het gezin gedeporteerd naar Auschwitz. Daar werden Mozes' ouders en haar zussen Edit en Aliz direct overgebracht naar de gaskamers, maar zij werd samen met haar tweelingzus Miriam geselecteerd voor de medische experime…Lees verder op Wikipedia