Boek Nederlands

Vrouwelijk karakter : roman

Emmanuel Bove (auteur), Mirjam De Veth (vertaler)

Vrouwelijk karakter : roman

Emmanuel Bove (auteur), Mirjam De Veth (vertaler)
Nagelaten roman uit een koffer

Colette Salmand houdt hartstochtelijk van Jacques Leshardouin. Hij heeft in de Eerste Wereldoorlog een granaatscherf in zijn hoofd gekregen, en wil opnieuw in dienst om zijn gesneuvelde broer te wreken. De legerarts weigert hem echter goed te keuren, waarop Jacques hem in een opwelling doodschiet. Is hij wel toerekeningsvatbaar?
Colette volgt haar
Onderwerp
Schuld Liefde
Extra onderwerp
Romans psychologiques
Titel
Vrouwelijk karakter : roman / Emmanuel Bove ; vertaald en van een nawoord voorzien door Mirjam de Veth
Auteur
Emmanuel Bove
Vertaler
Mirjam De Veth
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Un caractère de femme
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij De Arbeiderspers, © 2019
168 p.
ISBN
9789029523783 (hardback)

Besprekingen

Een vrouw met karakter

Roman. Emmanuel Bove liet een koffer na. Daaruit werd een roman opgediept. Boveaanser dan Vrouwelijk karakter kan een boek niet zijn.

Het korte leven van ­Emmanuel Bove stond in het teken van geldgebrek, maar over erkenning had de Franse auteur niet te klagen. Emmanuel Bobovnikoff, die in 1898 geboren werd als zoon van een Joods-Russische immigrant uit Kiev en een Luxemburgs dienstmeisje, wist op zijn veertiende al dat hij schrijver wilde worden, werd op zijn zesentwintigste ontdekt door Colette en debuteerde in 1924 met Mes amis, dat door uitgeefster ­Angèle Manteau in het Nederlands werd vertaald. Ruim twintig jaar en een dertigtal publicaties later kwam hij op 47-jarige leeftijd aan zijn eind. Bij leven en welzijn mocht hij Rainer ­Maria Rilke, Samuel Beckett, André Gide en Max Jacob onder zijn bewonderaars rekenen, maar na de oorlog belandde zijn werk in het vagevuur, waaruit het pas eind jaren 70 weer tevoorschijn werd gehaald.

De koffer met zijn papieren nalatenschap kwam boven water in 1979, na de dood van zijn weduwe. Het ding bevatte een schat aan dagboeknotities, foto's,…Lees verder