Boek
Nederlands

Kleine beer bij opa en oma

Else Holmelund Minarik (auteur), Maurice Sendak (illustrator)
+1
Kleine beer bij opa en oma
×
Kleine beer bij opa en oma Kleine beer bij opa en oma

Kleine beer bij opa en oma

Else Holmelund Minarik (auteur), Maurice Sendak (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Wat is heerlijker voor Kleine Beer dan een hele dag bij opa en oma te zijn waar hij lekker verwend wordt? Om voor te lezen vanaf ca 4 jaar, zelf lezen vanaf ca. 7 jaar.
Onderwerp
Bezoek, Grootouders
Leesniveau
AVI 5
Titel
Kleine beer bij opa en oma / door Else Holmelund Minarik ; met tek. van Maurice Sendak
Auteur
Else Holmelund Minarik 1920-2012
Illustrator
Maurice Sendak 1928-2012
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Little bear's visit
Editie
11
Uitgever
Amsterdam: Ploegsma, 2006
62 p. : ill.
ISBN
9789021618104 (hardback) 90-216-1810-9

Besprekingen

Uitgeverij Ploegsma herdrukt de klassieke 'Kleine beer'-reeks van Else Holmelund Minarik (geb. 1920) voor de zoveelste keer. De reeks wordt alom geprezen voor haar geslaagde en tijdloze weergave van de combinatie van geborgenheid en fantasie die elk kleuterleven kenmerkt. De vijf boeken ? die in 1999 ook in Het grote boek van Kleine Beer werden gebundeld ? omvatten 18 verhalen die verschillende aspecten van het kleuterleven belichten en aldus een aangenaam gevarieerd geheel vormen. In Kleine beer bij opa en oma, het vierde boek in de reeks, ligt de klemtoon meer op de geborgen- en herkenbaarheid dan op de fantasie. Het boek is een treffende evocatie van de relatie tussen kleuters en hun grootouders. Het is ook een kaderverhaal, want twee van de vier verhalen zijn verhalen die door oma en opa worden verteld. Het zijn verhaaltjes die Kleine Beer al kent, maar zo graag steeds opnieuw hoort.
Door de klassieke vormgeving (o.m. een sierkader rond elke pagina) en de kledij …Lees verder
Kleine Beer gaat een dagje bij opa en oma op visite. Hij doet allerlei leuke dingen met opa, oma vertelt van mama Beer toen die klein was en opa Beer vertelt van de kleine kabouter. Net als hij moe wordt, is de dag voorbij en komen papa en mama hem halen. Vier hoofdstukken in de t.t., duidelijke letter en interpunctie. De zinnen zijn kort, enkelvoudig en samengesteld; geen moeilijke woorden. Een kort stuk tekst met bijpassende illustratie op elke pagina, de verteltrant is gezellig. De illustraties zijn ingekleurde pentekeningen in tinten groen, grijs en bruin. De tekeningen zijn zorgvuldig, duidelijk, laten expressies zien, elke pagina is ingekaderd met op elke hoek een decoratie van blaadjes. Het geheel geeft een tijdloos gevoel van veiligheid en geborgenheid. Voor de geoefende lezer om het technisch lezen te oefenen vanaf eind eerste leerjaar (AVI 5). Vanaf 4 jaar om te bekijken en om voor te lezen.

Kleine Beer bij opa en oma

Kleine Beer blijft een klassieker onder de voorleesboeken. In dit boek mag Kleine Beer een hele dag doorbrengen bij oma en opa. Hij geniet van het lekkere eten, de kleine spulletjes in oma's huis, de verhaaltjes, het knuffelen en vooral van het spelen met opa. Want die wordt nooit moe, zegt hij. Maar wie slaapt daar in zijn stoel onder een boom? Oma kan zo leuk vertellen over toen mama nog klein was en voor een kabouterverhaaltje moet hij bij opa zijn. De dag is veel te vlug om en moe is hij nog lang niet, zegt Kleine Beer. Maar als mama en papa hem komen ophalen, slaapt hij als een roos. Eenvoudig en zo herkenbaar. De illustraties van Maurice Sendak blijven meesterwerken. De taal zou wel aangepast mogen worden: Kleine Beer spreekt zijn oma en opa met 'u' aan; dat mag gerust 'je' worden.


Over Else Holmelund Minarik

Else Holmelund Minarik (Denemarken, 13 september 1920 – Sunset Beach 12 juli 2012) was een Deens-Amerikaanse schrijver van kinderboeken.

Biografie

Als vierjarig meisje emigreerde Holmelund naar de Verenigde Staten. Eerst was zij reporter bij The Daily Sentinel of Rome (New York), vervolgens lerares en daarna werd ze schrijfster. Vooral de Kleine Beer-serie, die zij maakte met illustrator Maurice Sendak, werd internationaal een groot succes. In het Nederlands taalgebied werden de boekjes door Uitgeverij Ploegsma uitgegeven. Haar Amerikaanse uitgeverij was HarperCollins Publishers.

Bibliografie

  • Kleine Beer, vertaling:Heleen Kernkamp-Biegel
  • Papa Beer komt thuis
  • Een kusje voor Kleine Beer
  • Kleine Beer bij Opa en Oma
  • Kleine Beer en zijn vrienden