Boek
Frans

Combats et métamorphoses d'une femme

Édouard Louis (auteur)
+1
Combats et métamorphoses d'une femme
×
Combats et métamorphoses d'une femme Combats et métamorphoses d'une femme

Combats et métamorphoses d'une femme

Een indringend portret dat een zoon geeft van de gecompliceerde verhouding met zijn moeder, haar jarenlang uitzichtloze leven én haar moed de status quo te doorbreken.
Titel
Combats et métamorphoses d'une femme
Auteur
Édouard Louis
Taal
Frans
Uitgever
Paris: Editions du Seuil, 2021
116 p. : foto
ISBN
9782021312546 (paperback)

Besprekingen

Édouard Louis (1992) debuteerde in 2014 met het autobiografische ‘En finir avec Eddy Bellegueule’ (Weg met Eddy Bellegueule), het schrijnende verhaal van een homoseksuele, hoogbegaafde jongen die opgroeit in een homofoob, gewelddadig achterstandsmilieu in Noord-Frankrijk. Er is in Nederland een succesvolle toneelbewerking van gemaakt. In het daarna verschenen ‘Qui a tué mon père’ (2018) (Ze hebben mijn vader vermoord) doet de schrijver een poging zijn afgestompte, alcoholische vader te begrijpen. Nu publiceert hij dit genuanceerde, ontroerende verslag over zijn moeder. Hij beschrijft hun gecompliceerde verhouding, haar jarenlang uitzichtloze leven én haar moed de status quo te doorbreken. De drie boeken zijn ook sociologisch gezien interessant.

Over Édouard Louis

Édouard Louis, Hallencourt, Somme, Frankrijk (geboren als Eddy Bellegueule; 30 oktober 1992) is een Frans schrijver.

Biografie

Édouard Louis - oorspronkelijke naam Eddy Bellegueule - is geboren en opgegroeid in het noorden van Frankrijk, wat tevens de achtergrond is van zijn eerste roman En finir avec Eddy Bellegueule. Louis groeide op in een arme familie: zijn vader, een fabrieksarbeider, werd wegens zijn langdurige zware lichamelijke werk invalide, arbeidsongeschikt en werkeloos; zijn moeder had af en toe werk in de ouderenzorg. De familie moest leven van de bijstand. De armoede, het racisme, het alcoholisme en de afschuw van zijn homoseksualiteit waarmee Louis tijdens zijn jeugd werd geconfronteerd, zijn de voornaamste onderwerpen van zijn literaire werk. Intellectueel is hij sterk geïnspireerd door de Franse socioloog Pierre Bourdieu.

Hij was de eerste van zijn familie die naar de universiteit ging en in 2011 wer…Lees verder op Wikipedia