Boek Nederlands

Soms is muziek voldoende

Soms is muziek voldoende

Muziek laat weinigen onverschillig. In het leven van veel mensen speelt zij dan ook een rol van betekenis. Zoals vroeger gedichten vaak op muziek werden gezet, wordt nu de inwerking van muziek dichterlijk verwoord. De inhoud van deze bundel is de neerslag in taal van het door muziek ontroerde gemoed.
De auteur componeert gedichten aan de hand van bekende muziekstukken van onder andere Schub
Onderwerp
Muziek
Titel
Soms is muziek voldoende
Auteur
Cornelis L. Kruithof
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Gopher, 2011
64 p.
ISBN
9789051797787 (paperback)

Beschikbaarheid en plaats in de bib

Besprekingen

Op de achterflap van de aangenaam versierde dichtbundel van C.L. Kruithof (niet te verwarren met Jaap Kruithof) staat te lezen: ‘De inhoud van deze bundel is de neerslag in taal van het door muziek ontroerde gemoed’. De dichter kan dit zo ervaren, maar de lezer wordt er alleszins niet echt warm van. Kruithof verdeelt Soms is muziek voldoende onder in vier hoofdstukken: ‘Luisteren’, ‘Ontroeren’, ‘Verhalen’ en ‘Ten Slotte’. Dat zou de onderwerpen een beetje moeten dekken per genre. Dat is het meest duidelijk bij het hoofdstuk ‘Verhalen’, aangezien daar een aantal genres worden behandeld die een verhaal in muziek proberen te gieten. Denk hierbij aan de pastorale, de nocture, de treurmars en dergelijke meer. Maar het nut van deze onderverdeling gaat een beetje verloren, waarschijnlijk omdat het gevoel van de dichter niet wordt overgezet op de lezer.
Thematisch gezien houdt Kruithof het simpel: hij kiest een titel die een genre, een componist, een instrument of een stuk …Lees verder