Boek
Nederlands

De aarde bewonen : Nicolas Truong in gesprek met Bruno Latour

Bruno Latour (geïnterviewde), Nicolas Truong (interviewer)
+1
De aarde bewonen : Nicolas Truong in gesprek met Bruno Latour
×
De aarde bewonen : Nicolas Truong in gesprek met Bruno Latour De aarde bewonen : Nicolas Truong in gesprek met Bruno Latour

De aarde bewonen : Nicolas Truong in gesprek met Bruno Latour

In de reeks:
Gesprekken met de Franse filosoof Bruno Latour (1947-2022) over zijn werk en de fundamentele kwestie rond het bewoonbaar houden van de aarde.
Titel
De aarde bewonen : Nicolas Truong in gesprek met Bruno Latour
Geïnterviewde
Bruno Latour
Interviewer
Nicolas Truong
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Bruno Latour : habiter la terre : entretiens avec Nicolas Truong
Uitgever
Amsterdam: Octavo, © 2023
119 p. : illustraties
ISBN
9789490334420 (paperback)

Besprekingen

Een boek met dialogen tussen de schrijver en Bruno Latour (1947-2022) over diens filosofie. Latour bespreekt de diverse onderwerpen in zijn werk, waaronder het einde van de moderniteit, het nieuwe klimaatregime, het belang van collectieve structuren en de aanspraak van onder meer fictie, religie en wetenschap op waarheid. Ondanks deze verscheidenheid laat hij zien dat er een lijn zit in zijn werk. Het verlangen naar verklaren, naar overdragen aan een volgende generatie is bij Latour gekoppeld aan een gevoel van urgentie – de urgentie van het vraagstuk hoe we de Aarde bewoonbaar houden. Intelligent en met diepgang geschreven. Met enkele zwart-witfoto’s. Uitsluitend geschikt voor een geoefende lezersgroep. Nicolas Truong (Parijs, 1967) is een Franse journalist en essayist. Hij is redacteur Idées-Débats van Le Monde.

Over Bruno Latour

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door KOKUYO

Bruno Latour (Beaune (Côte-d'Or), 22 juni 1947 – Parijs, 9 oktober 2022) was een Frans socioloog en filosoof die zich voornamelijk bezighield met wetenschapssociologie en technieksociologie. Tot zijn bekendste boeken behoren Laboratory life (1979), Science in Action (1987) en Nous n'avons jamais été modernes (1991). Latour observeerde in deze eerste studies onderzoekers in het laboratorium en beschreef wetenschap als een sociotechnische constructie. Samen met Michel Callon en John Law behoorde Latour tot de grondleggers van de actor-netwerktheorie.

Behalve met sociologische studies naar fenomenen zoals de constructie van wetenschappelijke feiten, hield Latour zich ook bezig met filosofische reflecties over de aard van onze huidige wereld. Vanaf de jaren 90 werkte hij dit uit tot een algemene kritiek op de moderniteit en beweerde hij dat we in feite nooit modern zijn geweest, tenminste niet op de wijze waarop we dachten. De ontwikkeling van de mode…Lees verder op Wikipedia