Boek Nederlands

Leve de koning! : verhalen over prinsen en prinsessen Van Oranje

Arend Van Dam (auteur), Georgien Overwater (illustrator)

Leve de koning! : verhalen over prinsen en prinsessen Van Oranje

Arend Van Dam (auteur), Georgien Overwater (illustrator)
  • Vanaf 9-11 jaar
Tien verhalen over enkele van de troonswisselingen die Nederland in de voorbije eeuwen heeft meegemaakt, van prins Willem van Oranje tot prins Willem-Alexander. Het laatste verhaal gaat over kroonprinses Amalia.
Titel
Leve de koning! : verhalen over prinsen en prinsessen Van Oranje
Auteur
Arend Van Dam
Illustrator
Georgien Overwater
Taal
Nederlands
Uitgever
Houten: Van Holkema & Warendorf, 2013
41 p. : ill.
ISBN
9789000313884 (hardback)

Besprekingen

De recente troonswisseling in Nederland heeft ook in de kinderboekenproductie zijn sporen nagelaten. We werden overspoeld met boeken over prinsen, koningen en kronen. Sommige van deze titels lagen al maanden of zelfs jaren te wachten op het moment dat voormalig Koningin Beatrix zou aftreden. Anderen werden in de krappe periode tussen de aankondiging en de daadwerkelijke abdicatie geschreven, met alle gevolgen van dien.
Arend van Dam, bekend van zijn informatieve verhalenbundels (Lang geleden...,Overal en ergens...), besloot na de aankondiging van het aftreden om in dit boek de bekende formule van de serie wat aan te passen, en het de titel Leve de koning! mee te geven. Het resultaat zijn tien verhalen over de prinsen en prinsessen van Oranje. Over de troonswisselingen van de afgelopen eeuwen, prinsessenjurken en prinsen die liever een heel ander beroep kiezen.
Direct wordt duidelijk dat Van Dam veel aandacht heeft besteed aan de geschiedenis van de Ned…Lees verder
De eerste Prins van Oranje was een stadhouder. Pas in 1815 kreeg Nederland een eigen koning: Willem de zesde werd koning Willem de Eerste. Inmiddels zijn er al heel wat Nederlandse koningen en koninginnen ingehuldigd. Dit leuke boek bevat tien korte verhalen over troonswisselingen uit deze periode, maar dan vooral gezien vanuit de ervaringen van jonge prinsen en prinsessen die de inhuldigingen van hun ouders van dichtbij meemaakten. Het zijn verhalen over een koninklijke wereld met paleizen en bedienden, plechtigheden en verplichtingen, feesten en mooie kleren, maar ook met herkenbare elementen als kinderspel, kattenkwaad en toekomstdromen. De stijl is levendig en begrijpelijk, met veel dialoog en niet te lange zinnen. De karakteristieke kleurenillustraties van verschillende afmetingen zijn een combinatie van zwart-wit pentekeningen en ecoline of waterverf. Zij voegen hun eigen sfeer toe aan de verhalen. Het boek begint met een voorwoord van de auteur en sluit af met de stamboom van W…Lees verder