Boek
Nederlands

Op een nacht : roman

Anne Eekhout (auteur)
+1
Op een nacht : roman
×
Op een nacht : roman Op een nacht : roman

Op een nacht : roman

Anne Eekhout (auteur)
Genre:
Een kunstenaar doet zijn best zijn angsten niet over te brengen op zijn dochtertje, maar dan gebeurt er iets vreselijks, waardoor alles in een nachtmerrie verandert.
Titel
Op een nacht : roman
Auteur
Anne Eekhout
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, 2016
286 p.
ISBN
9789029505697 (paperback)

Besprekingen

Het kinderbedje was leeg

ROMAN. Anne Eekhout zoomt in haar tweede roman in op de angst van een ouder om een kind te verliezen. Het verhaal heeft potentieel maar komt niet tot volle wasdom.

Anne Eekhout (°1981) schreef acht jaar aan haar eerste roman Dogma (2014), een ijzingwekkend verhaal over studenten die een zelfmoorddocumentaire filmen. Het boek werd geloofd om de uitstekende sfeerschepping, spanningsopbouw en karakterpsychologie, en kluisterde talloze lezers urenlang aan hun stoel.

Twee jaar later heeft Eekhout een nieuwe roman klaar. In Op een nacht is ook weer een luguber onderwerp aan de orde, namelijk de verdwijning van een kind. Penelope is zeven als haar ouders James en Ana haar op een ochtend niet meer vinden. Haar bed is leeg en nergens in huis is een spoor van haar te bekennen.

Eekhout splitst de roman op in drie delen, waarin we beurtelings James, Ana en Penelope volgen. Het verhaal van James is het meest bizarre van de drie. James blijkt in twee werelden te leven, die Eekhout afwisselend aan bod laat komen. Overdag is hij een gevangene die in een naargeestig tehuis leeft, waar hij gruwelijke …Lees verder

Tweede roman van een jonge auteur die al grote indruk maakte met haar debuut, waarvoor ze werd genomineerd voor de Bronzen Uil. Ook deze roman zit psychologisch heel goed in elkaar. Een man zit opgesloten in een naargeestige ruimte (een psychiatrische kliniek?), maar wanneer hij slaapt, herinnert hij zich het leven van kunstenaar James. James leeft in grote zorg om zijn dochter Penelope. Hij is bang voor alles wat haar kan overkomen. Tot die ene nacht dat het meest verschrikkelijk gebeurt waar geen ouder aan wil denken. Als lezer wordt het je niet gemakkelijk gemaakt. Is de opgesloten man James of niet? En wanneer je denkt dat je meer sleutels krijgt aangereikt (de kant van het verhaal van de vrouw en dochter van James) roept dat alleen maar meer vragen op. Alle verhalen lijken gespiegeld. Goed geschreven boek over beklemmende angst, stuklopende relaties en de roestvaste liefde tussen ouder en kind.

Over Anne Eekhout

Anne Eekhout (Hilversum, 1981) is een Nederlandse schrijver.

Romans

In 2014 verscheen haar debuutroman Dogma, die genomineerd werd voor de Bronzen Uil voor de beste Nederlandstalige debuutroman en op de longlist stond van de AKO Literatuurprijs. In 2016 volgde haar tweede roman Op een nacht, die Eekhout een nominatie voor de BNG Bank Literatuurprijs opleverde. In 2019 verscheen Nicolas en de verdwijning van de wereld, haar derde roman. Dit laatste boek werd bekroond met de Jongerenliteratuur Prijs 2020.

Externe link

  • Eigen website
  • Auteurspagina Anne Eekhout, Singel Uitgeverijen
Lees verder op Wikipedia