Boek Nederlands

De zoektocht van papa Zeepaardje

De zoektocht van papa Zeepaardje

  • Vanaf 3-5 jaar
Genre:
In de reeks:
Papa Zeepaardje heeft tien baby’s maar hij is er eentje kwijt. Hij zoekt achter stenen en in schelpen maar vindt daar alleen andere zeedieren. Prentenboek om tot tien te leren tellen, met eenvoudige, gestileerde kleurenillustraties en flapjes. Vanaf ca. 2,5 jaar.
Titel
De zoektocht van papa Zeepaardje
Auteur
Anita Bijsterbosch
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2014
[28] p. : ill.
ISBN
9789044822809 (hardback)

Ook in de collectie als:

Boek: Nederlands, Luxemburgs

Beschikbaarheid en plaats in de bib

Besprekingen

Papa Zeepaard heeft tien baby's maar er is er eentje kwijt. Andere papa's van zeedieren helpen hem zoeken: achter stenen, een zeeanemoon of in een schelp. Tenslotte raadt Papa Garnaal hem aan om in zijn eigen buidel te kijken en dan zijn de tien baby's weer compleet. Telboek waarin, achter flapjes, steeds een oplopend aantal jongen te zien is van de andere papa's. Dit stimuleert peuters op speelse wijze om mee te tellen. De korte tekst van twee tot vier regels kent steeds herhaling: 'Papa Zeepaard kijkt en ziet....'. De prenten, gedrukt op extra stevig, glanzend papier, laten grote, felgekeurde zeedieren zien tegen een effen achtergrond in zeegroene/blauwe tinten, met golven. Centraal staat het leren tellen, waarnaast kennisgemaakt wordt met verschillende soorten zeedieren. De vraag is wel of peuters hengelvissen, zeeslakken en inktvissen kennen maar dat doet niet veel af aan het spel- en telelement in dit fraai uitgegeven, vierkante prentenboek. Vanaf ca. 2,5 jaar.

De zoektocht van papa Zeepaardje

Een peuterboekje met stevige en gladde bladzijden en niet te groot van formaat. Opvallende patronen en kleuren wisselen elkaar af. De dieren zijn groot en duidelijk afgebeeld. Helaas niet altijd even mooi en aantrekkelijk en zeker niet waarheidsgetrouw. Wel positief vind ik het voorkomen van niet evidente zeedieren zoals de kogelvis, de hengelvis en de zeeslang. Papa Zeepaardje telt maar negen baby's en zou er tien moeten hebben, dus moet hij er eentje gaan zoeken. Hij krijgt hulp van verschillende zeedieren - allemaal papa's - die telkens opnieuw voorstellen om achter het flapje (in de vorm van een steen, een slak, een schelp,...) te kijken. Helaas zitten er altijd baby's van een ander zeedier achter verstopt. Eerst één babywalvis, dan twee babykogelvissen, dan drie babyzeeschildpadjes enz.  Papa Garnaal komt met de oplossing: het tiende zeepaardje zit in de buidel van papa Zeepaard! Ook best educatief, want bij zeepaardjes zijn het de papa's die voor de kleintjes zorgen.