Boek
Nederlands

De wandelaar

Adriaan Van Dis (auteur), Jet Doedel (bewerker)
Wanneer een 60-jarige Nederlandse rentenier in Parijs opeens een straathond in huis krijgt, leert hij tijdens wandelingen met het dier het andere Parijs kennen, een stad vol daklozen, junkies, bedelaars en vooral talloze illegalen. Zijn geweten gaat opspelen.
Titel
De wandelaar
Auteur
Adriaan Van Dis
Bewerker
Jet Doedel
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Eenvoudig Communiceren, 2022 | Andere uitgaven
128 p.
Verschijningsdatum
04-11-2022
ISBN
9789086967063 (paperback)

Besprekingen

Mulder, het centrale personage in Van Dis' jongste roman De wandelaar, is een Nederlander van vooraan in de 60, die in een van de betere buurten van Parijs woont. Hij leeft van een (blijkbaar grote) erfenis en brengt zijn dagen hoofdzakelijk door met wat men beleefd als nietsdoen zou kunnen omschrijven. Mulder is epicurist, estheet, rationalist én gewoontemens: iedere dag maakt hij dezelfde wandeling ? zijn cardioloog heeft hem meer beweging aangeraden. Over Mulders verleden komen we alleen maar te weten dat hij nu in Parijs woont omdat hij er tijdens zijn studententijd gelukkig geweest is ? voor de rest houdt de derde-persoonsverteller die hem de hele roman op de voet volgt en een neutrale stijl hanteert, zich op dit punt opvallend gedeisd. Mulder, zegt die verteller, "was [...] een onzichtbare man in zijn buurt [...] Zo was hij al honderden keren het plein voor de kerk overgestoken en nog nooit had iemand hem aangekeken."

Maar op een lenteavond verandert dat allemaal. …Lees verder
Bewerking van de gelijknamige roman van Adriaan Dis voor de serie 'Leeslicht' voor laaggeletterden van Uitgeverij Eenvoudig Communiceren. Midden in Parijs leidt de Nederlandse rentenier Mulder (60) een zorgeloos bestaan, totdat op een dag een huis vol illegalen bij hem in de buurt in vlammen opgaat. Daarbij ontsnapt er ook een hond, die zich aan Mulder hecht. Door de wandelingen die Mulder nu met de hond gaat maken, ziet hij opeens de andere kant van Parijs: naast het toeristische, blanke, welvarende gedeelte zijn er de straten vol daklozen, junkies, bedelaars en vooral talloze illegalen. Een ontmoeting met een militante predikant zet de ongelovige Mulder verder aan het denken, en langzaam maar zeker begeeft hij zich in die andere wereld en zet hij zich in voor zijn kansloze medemensen (en dan vooral voor een paar specifieke individuen), hetgeen hem door de gevestigde orde niet in dank wordt afgenomen. Een zeer fraaie en subtiele roman die een knappe weergave biedt van een verschuivin…Lees verder

Suggesties