Lezen kan altijd. Als het lezen op de gewone manier niet meer gaat, heeft de bibliotheek een passende oplossing voor je. Misschien ben je geholpen met boeken in een grote letter of zijn luisterboeken geschikt voor jou.

 

Boeken in grote letter

Voor wie moeite heeft met kleine(re) lettertypen hebben we een zeer ruime collectie “Groot letterboeken” waarbij de tekst gedrukt is in een groot lettertype.

Lettertype dyslexie

Het lettertype Dyslexie is een makkelijk leesbaar lettertype (zonder krullen en franjes). Zo zijn de letters en woorden beter te onderscheiden. Dit brengt meer rust in het lezen, waardoor lezen leuker wordt.

Luisterboeken

Geen zin om een boek te lezen? Je kan ook een luisterboek lenen. Ze zijn handig in gebruik omdat je tijdens het luisteren wat anders kan doen. Naast romans hebben we ook luisterboeken met voordrachten en colleges over de meest uiteenlopende onderwerpen.

Makkelijk lezen

Als je weinig leeservaring hebt of als het Nederlands niet je moedertaal is, kan je gebruik maken van de makkelijk lezen boeken. Makkelijk lezen boeken zijn er zowel voor volwassenen (in Taalpunt) als voor jongeren (jongerenafdeling). 

Daisy-boeken

Heb je dyslexie? Ben je slechtziend of blind? Heb je een spierziekte of een andere beperking waardoor een boek vasthouden moeilijk is?

De bib beschikt over een collectie daisy-boeken en een aantal daisyspelers die je kan uitlenen. Er zijn daisy-boeken voor kinderen, jongeren en volwassenen.

Een daisy-boek wordt in een studio voorgelezen en op cd-rom gezet. De voorlezers zijn vrijwilligers met een aangename stem, maar ook auteurs lezen geregeld hun eigen boeken in.

Het grote voordeel is dat je zo'n boek kan hanteren als een gewoon boek.  Wanneer je het beluistert met een daisy-speler of op je computer, kan je het in één ruk door lezen, maar je kan ook door het boek bladeren. Je kan stukken opnieuw beluisteren, stiekem vooruit lezen, een bladwijzer plaatsen, …

Een daisy-boek beluister je met een daisy-speler, op je pc of op je mp3-speler. De bibliotheek heeft enkele daisy-spelers en een collectie daisy-boeken die je gratis kan uitproberen. Voor je pc of mp-3 speler kan je aangepaste software downloaden via www.luisterpuntbibliotheek.be

E-reader (enkel voor volwassenen)

Je kan e-boeken lenen in de bib. Hiervoor werden e-readers aangekocht (Tolino Shine, Kobo Aura ONE en Kobo Aura 2) en een kleine collectie e-boeken, zowel romans als informatieve boeken.

Je kan 5 e-boeken op een toestel van de bib uitlenen voor een termijn van vier weken. In de praktijk gaat de batterij van het toestel ongeveer 5 weken mee.

Je vindt de aangekochte titels terug in de catalogus en in het rek in de romanafdeling, naast de infobalie.

E-boeken kan je enkel uitlenen op een e-reader van de bib en niet op een eigen e-reader. Er kan ook geen toestel uitgeleend worden zonder e-boek. Een e-boek kan ook maar door één lener tegelijk uitgeleend worden, net zoals een echt boek.

Hoe kan je e-boeken lenen?

 • Neem een e-reader plaat uit het rek. Als je geen e-reader platen meer vindt op het rek, wil dat zeggen dat je er geen e-readers meer beschikbaar zijn.
 • Kies de titels die je graag wil lezen en neem ook deze platen uit het rek. Van werken die uitgeleend zijn zal je geen exemplaar terugvinden in het rek.
 • Geef alles af aan de infobalie, samen met je bibkaart. Het personeel maakt de e-reader met de gekozen boeken voor je klaar en leent alles voor je uit. 1 e-reader en 5 e-boeken lenen komt neer op 6 bibliotheekmaterialen
 • Ze zullen je ook wegwijs maken in het gebruik van het toestel en de e-boeken.

E-reader terugbrengen

Gooi de e-reader nooit in de inleverbus, zo kan het toestel beschadigd worden. Geef het af aan de infobalie.

Uitleenreglement

Het uitleenreglement wordt bij het lenen van een e-reader volledig overlopen en moet ondertekend worden.

Leengegevens

 • lenen is gratis
 • de boete bedraagt 0.10 euro per dag per materiaal (zowel e-reader als e-boek)
 • je kan de uitleentermijn niet verlengen
 • de e-reader en de e-boeken kunnen niet gereserveerd worden
 • enkel leners met een bibkaart voor volwassenen kunnen deze materialen lenen
 • per kaart maximum 1 e-reader
 • per kaart maximum 5 e-boeken

Handleidingen e-readers